Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Arrogant kommentar till indragna busslinjer | Underlig tänkande bakom sänkt aktivitetsbidrag »

Omöjligt uppdrag - rädda Gatufesten
Stafrin | 16 Juli, 2013 21:34
”Inom fem år är Gatufesten i Sundsvall historia” skrev jag för inte allt för länge sen. Tjenare! Om jag åtminstone skrivit fem DAR! För nu har Gatufesten lämnat in sin konkursansökan och det som en gång var en stor festival som fick höga betyg av Aftonbladets recensenter är numera minnen blott. Festivaldöden har jag nu hört till leda och det lär också höras om denna festivals nedläggning också, men så enkelt är det inte. Varför festivalerna läggs ner en efter en är en diskussion, den har jag nämnt förr, det går inte att tro att man i en Spotifyvärld där vi bara lyssnar på Rix FM-skval i mobilen, med låtar vi inte ens ska få behålla, ska betala 700 kronor för att höra artister vi hört en eller två låtar av samt en massa gamla artister som inte sålt alls på flera år. Varför Sundsvalls Gatufest läggs ner är en annan diskussion, som i och för sig har med pengar att göra också. Men faktum är att genom de senaste tio åren, när jag har nämnt Gatufesten för folk jag känner, inte har hört nåt annat än dessa meningar:
”Det är samma artister som kommer varje år!”
”Det är för dyrt!”
”Det är inget annat än en svindyr fyllefest!”
”Det är sjukt att man stänger av staden!”

Tänk om styrelsen bakom Gatufesten lyssnat på dessa meningar istället för att lite snorkigt nästan se ner på dom som inte är beredd att betala multum för en spritfest med artister som var här redan 2006… och 2003…och 2000… och… ja, ni förstår bilden. Jag tycker alla borde läsa Björn Brånfeldts lysande krönika i dagens Dagbladet (16/7) om nedläggningen, som belyser detta med helt andra ögon än att hela tiden stirra på det stora monstret, festivaldöden.

Sen är det lätt att idag lägga skulden på festivalgeneralen Anna Frisk, men jag tror inte det gör ett dugg bättre. Hon fick helt enkelt bli gallionsfigur för en festival som redan innan hon tillträdde var så skuldsatt att hon helt enkelt inte hade en chans att rädda den. Hon hade ett uppdrag; få skiten att gå med vinst med minsta möjliga resurser. Samt att hitta på en lagom bra ursäkt för att man måste höja biljettpriset och göra den mindre. Tyvärr så misslyckades hon ganska grovt med det sista, för det som hon missionerat om hela året, att det nu är ”ett nytt koncept och en medveten mindre Gatufest” är en av de sämre bortförklaringarna. För vem är egentligen beredd att betala en högre entrékostnad för att se sämre artister på en mindre festivalyta och kanske supa till i öltälten. Om festivalen har så dåligt ställt och fullt med skulder att man vet att det nu är ett vinna eller försvinna så är inte oddsen så stor att vi får se dom största artisterna här och att området blir större. Men det låter ju bättre att säga att det är en medveten satsning än att pengarna snart är slut.

Det finns också en anledning till att Gatufesten nu läggs ner, det finns en gräns för hur mycket Sundsvallsborna har råd! Titta på vad vi i stan förväntas lägga pengarna på under loppet av nästan 1 1/2 månad; Gatufesten, Drakbåtsfestivalen, som numera också är belagd med entré, Tjackas konsertfest samt att hela semestermånaden ju är en ekonomisk mardrömsmånad för många. Då får Gatufesten, som sen länge ansetts som passé, dra det kortare strået, medan Tjacka får vinsten som har mycket fräschare artister. Men om jag vore Tjacka nu så passade jag på att flytta konsertfesten nästa år till juli för att överta staffettpinnen. Jag är inget fan av den heller, men den stör i alla fall ingen inifrån Idrottsarenan.

Till sist så ska ju alla Sundsvallsbor ha sitt eget festivalminne idag och jag har ett. Förutom att jag tre år i rad, 1997, 1998 och 1999 gick in gratis för att genom MHF-Ungdom informera om rattfylleri, så är det sommaren 1996. Och det skedde för alla och inte en liten betalande del och var, för en stor del av dom deltagande i alla fall, nykter. Det var en lördag när P3s Sommartoppen hade letat sig upp hit och 8000 stod på torget och såg Gry Forsell och Petra Wangler presentera sommarens hits och hela torget kokade och hoppade till hits som Gyllene Tiders ”Gå och fiska”. Det var stämning det!

Visst är det lite vemodigt eftersom Gatufesten varit en del av stan, men i det stora så är jag lättad. Visst, det händer något i stan utöver det vanliga, men när vanligt folk inte ens ska kunna komma till bussen utan att tvingas gå runt hela stan, när fyllan blir så stor att polisen får forsla in folk hela tiden och när priserna är så dyra att man nästan får sätta hela semesterkassan för att ha råd så finns det bara en sak att göra: Tacka för sig, och det har Sundsvalls Gatufest gjort idag!

/JS13

Intressant?

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Mats D | 18 Juli, 2013 20:13

Med fem ord; fantastiskt bra sammanfattning av spektaklet.

(no subject) [Reply]
JörgenS | 18 Juli, 2013 23:01

Med fem nya ord: tack för dom fina orden! ;)

/JS13

(no subject) [Reply]
Cissi | 20 Juli, 2013 11:01

Haha, super bra Jörgen! =)

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage