Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Skrota PPM - helt rätt av Löfvén! | Dags för nya TV-ansikten? »

Kent Finell - en radiolegend har tystnat
Stafrin | 29 Augusti, 2013 18:12
Jag hade tänkt göra en liten homage till en radioklassiker som har tystnat. Som radionörd och älskare av gamla radioprogram så har man vissa favoriter som alltid funnits där och som etsat sig fast vid hjärnan. Det finns också radiopratare som har den där stilen som man gillar och jag gillar radiopratare som är kunniga, men för den sakens skull inte tråkiga eller besserwisserartade. Och dom som är roliga och underhållande, men inte för tramsiga. Till sist också dom som har förmågan att låta lika vardaglig och trevlig som vem som helst, men ändå så att det låter proffsigt och inte allt för tillgjort. De yrkesmän inom radiokåren med dessa egenskaper blir färre och färre i denna ultrakommersiella tid, och igår förlorade vi en till. En som jag gillade skarpt och som hade det som gör en radiopratare bra och proffsig. Igår dog Kent Finell.

Han lyckades få ett Svensktoppen att låta lika spännande och intressant vecka för vecka, även om det inte hänt ett dyft på det. Även om det bara var dansband, som jag personligen inte har någon större relation till, så var det trots allt lyssningsbart. Han intervjuade artister på ett eget och trevligt sätt och han kunde fakta om skivor och artister på ett intressant och bra sätt, utan att ändå vara en Kaj Kindvall. Söndagförmiddagar hemma under gymnasietiden runt 1990-91, när resten av familjen var borta, och man gruvade sig för skolan dagen efter, då var Svensktoppen med Kent Finell som allra bäst och mysigast.

Men jag hade tänkt att också titta lite länge bort än bara Svensktoppen. Antalet radioprogram som han har gjort har rabblats i nu några gånger sen igår, men jag ska fylla på listan. Minns ni leken "Tre par i leken", som "Söndagsöppet" hade i TV på 90-talet, där tre par skulle tävla i hur mycket man visste om varandra? Kent Finell var långt före det programmet i radiofrågeleken "Skvallerbyttorna" i slutet av 70-talet. Folkligt, gammaldags, men ändå roligt!
När Svensktoppen lades på is (ja, officiellt hette det lades ner) 1982 så ersattes det av ett märkligt program där Kent, tillsammans med Ulf Elfwing, åkte runt bland familjer och lät dom göra en egen svensktoppslista. Programmet hette "Skivstafetten" och jag älskade det på det tidiga 80-talet. För Kent (ja, och även Ulf Elfwing dom gånger han sände) gjorde att programmet var så hemtrevligt och mysigt på nåt vis, samt att det spelades bra musik förstås.
Eller när han på sitt eget sätt porträtterade artister i "Nöjesprofilen" på 70-talet. Och vem kunde tro att denne trevlige dansbandsnisse gillade Peter LeMarc och Magnus Uggla så? Ändå var det Kent som vågade ställa sig upp då och då och försöka visa på att musik ska vara till för ALLA, inte bara dom köpstarka tonåringarna som tagit över all etertid. Kent gick sin väg och vågade stå för det, vilket jag alltid högaktar.

En radiolegend och klassiker har tystnat, ännu en av dessa röster som det finns alldeles för få av. Tack, Kent Finell, för alla radiominnen!

/JS13

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage