Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Google - ditt måste på nätet | Popvärldens viktiga frågor? »

"Gilla läget" är vårt nya valspråk
Stafrin | 10 November, 2013 17:10
Ibland kan man skratta åt svenskens vilja att stå upp för det som är rätt. "Gilla läget" är vår nya paroll och förmodligen är det kronprinsessan Viktorias framtida valspråk.

Jag letade på nätet efter lite kommentarer kring det jag skrev om senast, om Googles tvingande av Google+ för att använda Youtubes kommentarsfält, och hittade många amerikaner som kritiserade detta öppet. Krönikor finns det, som jag skrev för två dar sen en hel del. En tjej hade till och med gjort en kritisk sång om det hela som hon hade filmat och lagt upp.
Sen hittade jag en svensk sida med en nyhetsartikel om det och tittade i kommentarsfältet. En person reagerade och använde sin demokratiska rätt och gav sin kritiska åsikt... och blev bara påhoppad med ord av modellen:
"Välkommen till internet!"
"Vem tvingar dig? Det är bara att låta bli att använda Youtube."
"Sluta gnäll!"
Är detta svenskt eller är det svenskt? Här kan vi inte ens säga vår åsikt utan att få en massa påhopp. Man kan tycka vad man vill om Googles idé, men vad lever vi i för verklighet om vi inte ens kan uttrycka vår åsikt åt något håll utan att få "Gilla läget" uppkörd mitt framför ansiktet hela tiden.

Jag har i en tidigare spaning för några år sen hävdat att ordet "Gilla läget" är en av dom ord jag avskyr mest, för det är en fullkomligt uppgivande trendmening där man försöker få sina vänner att inse att: Det är ingen idé du ens har en åsikt, ge upp och ställ dig i ledet med oss andra. Det låter säkert trendigt och ballt, men i långa loppet så är det ur demokratisk synvinkel ett väldigt farligt ord, där vi, vare sig vi vill det eller inte ger upp vår rätt att tycka och bara lyder. Därför är det viktigt att kunna uttrycka sin mening, även om huruvida man ska tvingas in i ett social medium för att använda internets populäraste sida.

/JS13

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage