Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Anledningen till den dåliga sandningen... | Fråga från en ilsken hemsideägare! »

Diskutera Timbuktus låttext istället för cencurera
Stafrin | 16 December, 2013 20:05
En intressant debatt rasar. Timbuktus nya låt "Svarta duvor & vissna liljor" tas bort från P3s spellista och då den spelas kommer den inte spelas okommenterad. Anledningen är att skånerapparen i låten vill "dunka Jimmie Åkesson gul och blå" och hänvisar till Sverigedemokraternas bärserka gång med järnrör längs Kungsgatan. Enligt P3 handlar det om Sveriges Radios politiska opartighetskrav, vilket gör det hela väldigt spännande.
Nu är inte detta ett sätt att kommentera låten, för den har jag inte hört och Timbuktus musik lämnar mig alltid helt oberörd, utan det är själva cencureringen som intresserar.
"Debatt - inte cencur" skriver en person som kommentar till artikeln och det går hand i hand med en kompis jag har som uppmanar till debatt om invandrarsituationen, istället för att tiga ihjäl Sverigedemokraterna. Det är där som problemet är, att partierna idag är så rädda för att måla in sig i ett hörn politiskt att man inte tar debatten med Sverigedemokraterna. Att ta invandrarnas sida, kan man komma med såna ord som lätt kan tolkas som politiska löften för dom och ekonomisk förlust för nåt annat? Att ta Sverigedemokraternas sida vore förödande för opinionssiffrorna.

Följaktigen så kan SD säga sina ord och ingen bryr sig, mer än Timbuktu, som tar i å det grövsta i handling i texten, det sticker jag inte under stolen med. Men problemet är fortfarande: Ingen tar parti för invandrarna öppet idag och ställer Jimmie Åkesson mot väggen. Vi har kommit långt ifrån när Bengt Westerberg i protest gick ut ur valstudion när Ian och Bert skulle segerintervjuas 1991. Eller när TV 4 gjorde en antirasistgala innan 11 september. Allt fler idag sitter och pratar illa om invandrarna bakom ryggen på dom med orden: "Inte för att jag är rasist, men...". Ingen tar diskussionen med invandrarna själva om vad DOM vill.

Vilket för mig tillbaka till P3s anledning till cencuren: Sveriges Radios politiska opartighetskrav. Visst, P3 Dokumentär har gjort en del bra dokumentärer om rasismens utbredning i Sverige och Europa, men om det enligt mig ska kallas för politisk opartighetskrav och man ska kommentera varje gång låten spelas, så borde man kanske också kommentera varje gång Jimmie Åkesson uttalar sig. Eftersom väldigt få idag visar upp faran med den politik som Sverigedemokraterna och liknande partier runt om Europa för och det dom vill med invandrare så kan det kanske inte kallas för opartiskhet att tiga och gå vidare till nästa nyhet från TT. För det är så det ser ut i Sverige idag. Få diskuterar rasism och främlingsfientlighet. Det är en nästan rumsren åsikt som vilken som helst numera, vilket gynnar Sverigedemokraterna och andra partier i Europa. Därför borde man kompensera cencureringen av "Svarta duvor & vissna liljor" med en diskussion om det låten handlar om, inte bara peka på en luddig paragraf om opartiskhet.

/JS13

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage