Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Fråga från en ilsken hemsideägare! | Zlatan gör diskussionen löjlig »

Jultankar två timmar innan Kalle!
Stafrin | 24 December, 2013 13:06
Julafton igen. Man fylls av både nostalgi och tankar och frågor när man slår in julklappar, som t ex:

- Får man samma julstämning som man fick förr numera när allt ska ske på nätet? Vi handlar klappar via nätet, vi skickar julkort via nätet och man får inga skivor i klapparna längre. Jag förstår att det är bekvämare och att vi har skapat ett sönderstressat samhälle där vi inte längre ska hinna med nåt annat än jobb, men frågan kvarstår. Ger det samma känsla av frid och glädje, som när vi visste att vi gjort allt själv och själva äktheten fanns i det man gjorde och fick.

- Är det någon som stöper ljus själv numera? Jag minns när man gick sista dagarna på skolåret och vi stod i en långrad med snörstumpar uppträdda på en pinne som vi skulle doppa i stearin. Vilka dofter det var!

- När jag var barn så minns jag att vi hade flaggor i granen, i riktigt sällsynta fall med hela norden. Det känns som en utdöende sak. Är det något som man har fortfarande i flera hem, eller snarare är det någon som vågar?

- Tittade lite på den senaste digilistan över dom mest köpta/nedladdade/införskaffade, vad man nu kallar det när man köper musik idag, låtarna och övervägande av låtarna på listan är gamla klassiker där både Whams "Last christmas", Pogues och Kirsty McCalls "Fairytale of New York" och Just Ds "Jul igen" finns på listan, men ytterst få av dagens jullåtar. Är vi så invanda med dessa att vi inte längre kan ta till oss några nya eller är dessa minnen från en tid då julen var mycket mer personlig, även som musik? Jag har uppfattat två nya jullåtar och ingen av dessa har givit mig några julkänslor. Den ena, riktigt bra låt som dock inte ger några större julkänslor, är Erasures "Guadete" och den andra, en usel råkopia på Mariah Careys klassiska "All i want for christmas is you", är med Charlotte Pirelli. Jag säger bara: Bryan Adams "Christmas time"... eller Jussi!

- Att rimma på julklappar, allvarligt, är det förnuftigt? Ett uselt rim och överraskningseffekten är totalt bortblåst. Det måste ju vara mer överraskande och inte rimma alls...

- Är inte en av dom mest underskattade högtiderna juldagen? När jag var liten var juldagen det värsta som fanns. Inget var ju öppet! Det var en lång dags väntan mot kväll. Numera kan jag inte vara utan känslan den dagen. Att vakna på morgonen och bara slappa på förmiddagen. Sen tar man en LÅNG juldagspromenad och känner hur hela bostadsområdet ligger i total paltkoma. Det är en sån skön julfrid som man aldrig känt förr!
"Du kanske har blivit äldre!", säger min far. Kanske det finns en fin mening med det med, trots allt.

- Har inte vi svenskar märkliga jultraditioner egentligen? Jag menar, jag skulle inte tycka det har varit en jul utan Kalle Anka klockan 15.00. Men hur ser detta ut från en utlännings ögon, och kanske främst en amerikans? Dom är vana sitt enorma stora glitter och sagolika julfirande, och nu kommer dom till ett land där vi klockan 15.00 varje år måste se på samma långa mix av tecknade kortfilmer och Disneyfilm-trailers med en åldrande tämligen usel dubbare, gjord för mer än 40 år sen.

- Finns det svenskar som dansar kring granen fortfarande? Jag kan inte minnas att jag någonsin träffat någon på mer än 20-25 år som sagt rakt ut:
"Jo, men det är klart vi dansar kring granen på julafton!"

- När kan vi hjälpa så att alla dessa som aldrig få fira jul med någon också kan få känna lite gemenskap? Och varför måste vi bara hjälpa dom vid juletid?

Men oavsett vilka tankar och frågor man får en dag som denna så längtar vi ändå till slut till den barndomslika julen med maten, Kalle, tomte, julklappar, tindrande ögor, snövita vidder (ja, nåja...) och traditionella julsånger. Och oavsett så längtar jag också till det. En synnerligen god och fröjdefull jul önskar jag alla läsare av denna blogg!

/JS13

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage