Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Ulf Ekman byter religion - årets mirakel | Jimmie Åkesson - den nya Don Quixote »

Tore Hedin - märklig legend för vissa
Stafrin | 15 Mars, 2014 11:11
Jag såg på "Skånska mord"-filmen om Hurvamorden med Ernst-Hugo Järegård som massmördaren Tore Hedin, polisvikarien som slog ihjäl sina offer, inklusive sina egna föräldrar, och sen tände eld på deras hem. Sen satte han sig och hjälpte till att utreda fallen. Detta är ju då en verklighetsbaserad berättelse och man fasas över hur vidrigt sned i huvudet vissa är, men inser samtidigt att den mest spännande thrillern och deckaren kan man finna i den verkliga svenska kriminalhistorien. En stor eloge också till Ernst-Hugo Järegård som verkligen kan spela dom allra mest kusliga karaktärerna på de mest lysande sätt. Men så ska Järegård också fått hemska mardrömmar om sina rollkaraktärer när han filmade "Skånska mord" på 80-talet.

Men man blir lite konfunderad när läser vissa diskussionsforum som försöker lyfta upp Tore Hedin som en "legend"?! Det finns, och har väl alltid funnits, någon sorts märklig fascination för dessa trasiga och kusliga människor. Jag minns när man var ung på 80-talet och alla ungdomar tyckte att dessa gäng som slogs på gatorna var hur tuffa som helst. Men att tonåringar sitter och tycker att en massa vandaler är tuffa är sorgligt, men en annan sak då många ännu inte lärt sig livets hårda väg. Däremot kan jag tycka att vuxna borde fatta mer att män som Tore Hedin är psykotiska massmördare. Att kalla dom för "legend" är i mina ögon väldigt märkligt. Det kanske är så att vissa saker är så långt borta i tiden, Tore Hedin härjade trots allt runt 1951-52, att man idag har svårt att relatera till detta och ser allt som en sorts fiktion i verkligheten. Eller så fyller män som Tore Hedin sin funktion som den typen av människor som ger oss kalla kårar och sköna rysningar längs ryggraden i vår grå jobbvardag. Välj själv. Sevärd och rekommenderbar är i alla fall hela serien "Skånska mord" om ni skulle få tag i den.

/JS14

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage