Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Så mycket äldre av "Så mycket bättre" | Starka intryck på antirasistevenemang »

Morgan Johansson överraskade på Första Maj!
Stafrin | 01 Maj, 2014 17:53
Bara för att jag ändrat utseende och inriktning på bloggen så betyder inte det att jag inte ska hålla mig till dom traditioner jag har och en har varit dom senaste åren att bedöma årets 1:a maj-begivenheter i Sundsvall, så låt mig göra en liten kort rapport. Röd Fronts-tåg missade jag tyvärr eftersom jag tog fel på tid, så rapport från den får tyvärr utgå i år.

Vänstertåget däremot kändes lite fantasilösare och lamare, dock med många bra antirasistparoller. Visst skallades det och det var afrikansk musik istället för internationalen, men jag kände inte samma tryck i ledet som tidigare år. Det var dock ett helt OK långt tåg. Talarna var även dom blekare och det var inte många extra applåder för rätt sagda saker vid rätt tillfälle. Dessutom var ljudet på flera talare på tok för lågt. Några kan jag premiera och lyfta fram några dock. Erik Åslund från Syndikaliserna hade ett bra tryck i det han sa och ett kraftigt engagemang, men ett flertal gånger kom han ur spår och verkade mindre bra förberedd. Men hans tal om välfärden innehöll en hel del bra saker så jag ger honom ändå ett godkänt betyg.
Men bäst här tyckte jag att den facklige vänstermannen Åke Johansson var, som målade upp filmer för åskådarna av hur välfärden urholkats. Där många tror att dom rika tar 40 % av samhällets pengar när dom förtjänar 25 %, men egentligen tar 90 %. Eller den spanska 70-åriga pensionären som kastas på gatan i sitt hemland efter att ha för lite pengar att betala hyra med. Det var ett mycket bra tal som var fylld med gripande engagemang och bra berättarteknik!
Kenneth Challis, vänsterpartiet, talade intressant om hur den svenska sjukvården misslyckats. Lite kul att han inledde att säga att "han börjat att skämmas för sjukvården", vilket vi andra gjort för länge sen. Välkommen i klubben, Kenneth! Men totalt sätt saknades ändå den där riktiga WOW-talaren, som Christina Höj-Larsen förut. Det blev mer lite av Vänstersidans egna speakers corner. Kanske dom skulle dra ner på antalet talare något (det var till exempel hela två från Rättvisepartiet i år) och kosta på sig att ta hit något stort namn som kan dundra ordentligt och skalla högre.

Sossarnas tåg var traditionellt, varken mer eller mindre. Inget budskap, mer än möjligen mer jobb, stod ut bland alla återanvändna röda plakat om välfärd och demokrati. Tåget var normallångt och gick som vanligt i något för långsamt tempo.
Den stora överraskningen var annars årets talare, Morgan Johansson, före detta folkhälsominister, som jag normalt inte är sånt stort fan av, men som här talade riktigt bra om arbetslöshet och regeringens behandling av dom sämst utsatta. Förvisso så kastade han, liksom alla andra sossehöjdare som denna dag stått där och talat innan, sten i glashus. Han målade upp hur arbetslösa tvingas söka jobb som inte finns och styras av "en käck och glad jobbcoach". Jag vet hur det känns för jag hade det likadant under socialdemokraternas regering, men då hette det platsförmedlare, inte jobbcoacher.
Men annars gillade jag hur han ändå målade, förvisso med rätt vaga färger men ändå, vad som man ville istället för den nuvarande regeringen. Att jobben skulle komma inom klimatfrågan, byggsektorn och så vidare. Det var inte bara att kasta dynga på Alliansen, som många av hans föregångare här denna dag gjort, utan även att lite måla upp en egen bild.
Den bostadsvurm som medierna talade om i sin sammanfattning av denna dag märktes även på Morgan Johansson som uttryckte sin avsky mot Alliansens planer om att friggebodar skulle temporärt lösa bostadsbristen. Jag törs inte gissa vad dom tar i hyra för dessa enrummare utan kokvrå.
Dessutom var det modigt att detta superval år att säga rakt ut att socialdemokraterna kommer att bli tvungna att höja skatten och att det är en risk man tar att ändra ekonomisk politik. Morgan Johansson lyckades bra med att inte bara måla upp guld och gröna skogar efter september utan även att det kan bli ändringar för oss, men att vi gör det för vårt eget bästa. Så tummen upp för Morgan Johanssons tal, ett av de bättre socialdemokratiska första maj-talen i Sundsvall på många år i ett rätt fantasilöst, men OK första maj på torget!

/JS14

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage