Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Den nya högtidsdagen... | Sundsvall med ryggen mot Åkesson »

Slink Inn behövs - på gott och ont
Stafrin | 14 Maj, 2014 12:59

Missbruksvård är alltid en svår fråga och en fråga som handlar om inställning till människor. Visst, hjälp dom, det är synd om dom, men gör det någon annanstans, är mångas inställning. Därför så blir man lite fundersam på nyheten där socialtjänstens verksamhet här i Sundsvall, Slink Inn, som nu sägs upp från sina väldigt centrala lokaler i stan, precis vid bussterminalen, av hyresvärden Skifu. Orsaken är, enligt Skifu, att det varit oroligheter i området och knarkande i trappuppgången. Och jag kan förstå att man är rädd för såna problem. Men samtidigt kan man inte förvänta sig att man ska kunna driva en sådan verksamhet för utslagna och samtidigt tro att var enda missbrukare som kommer in blir spiknyktra när dom kommer innanför dörrarna. Oavsett hur många Slink Inns eller liknande det finns så är missbruk ett svårt problem där många faller tillbaka. Hyr man ut lokaler till verksamheter till Slink Inn så får man tyvärr inte bara dras med det positiva som det ger, folk mår bättre, utan också det negiva också, det kommer klienterier som inte nåt lika långt i välmåendet, något jag kanske man borde ha tänkt på hos Skifu från början.

I en intervju i Radio Västernorrland säger verksamhetschefen Bengt Persson att man kanske borde ha mer vakter vid och runt parkeringen och området, vilket jag tycker är en alldeles utmärkt idé om man ska undvika problem som detta. Detta borde man kanske ha tagit till fasta på, för verksamhet som Slink Inn behövs och det behövs centralt för det är där problemen finns. Därför hoppas jag att man lyckas från Slink Inns sida att hitta nya lokaler som är hyggligt centrala också.

Men om man ser till missbrukssituationen i centrala Sundsvall så har man någonstans en löjlig övertro på ombygget av busstationen där man tror att det ska hålla bråkmakare och missbrukare borta. Man kan inte bygga bort problemen. Jo, om man bygger mur runt med taggtråd, men att putsa på ytan gör att det ser fräscht ut en stund, men snart kommer det att se precis likadant igen. Jag ger det ett par år, sen är den nya vänthallen lika full med utslagna som den gamla. Vad som behövs är en missbruksvård som utgår från människorna, bryr sig och som verkligen hjälper.


/JS14

Intressant?


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage