Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Att tänka på innan ditt val i morgon... | Bra manifestation i Sundsvall mot rasism »

Äntligen regeringsskifte - men till vilket pris?
Stafrin | 16 September, 2014 20:24

När jag igår gick en på en solig höstpromenad så passerade jag en syn som jag kände att jag bara måste fotografera. För när jag såg det här så kände jag mig för första gången riktigt lycklig över valet söndags. Den är så talande på nåt sätt över valresultat och över något som jag har längtat i åtta år efter. En moderat valaffisch som fallit av sin pinne, precis som den hemska mardrömmen som kallas Alliansen och dom "nya" moderaterna också har fallit. Festen är slut för högern och nya krafter har tagit över! Jag kände att jag kunde känna mig lättad en stund över att vi har fått en ny regering. För det ska ingen förneka, att det är skönt att åtta år av borgeligt styre äntligen är över! Det var det positiva med gårdagens val. Snart, när jag bläddrade i Sundsvalls Tidning, så knackade verkligheten på porten igen.

För samtidigt känner jag förstås en dämpad känsla över att mitt brandtal i lördagens bloggartikel inte gjorde mycket. Sverigedemokraternas framgång är en skrämmande bild av ett samhälle där misstro mot människor från andra kulturer är större än någonsin. Ett samhälle där den politiken nu på allvar kan få en skrämmande fotfäste i svensk politik. Det var skönt att Alliansen inte gjorde det man befarade först, lät SD vara en del av Alliansen för att säkra makten. Men det hindrar inte partiet att vara en del av makten ändå. Nu är Sverige där, på samma nivå som i övriga Europa, med högerpopulistiska partier som på allvar tagit plats i politikens högsta toppar. Jag hoppas vid gud att Stefan Löfvén hittar ett sätt att regera utan så lite inflytande som möjligt från Åkesson för ett parti som inte respekterar andra människor med deras bakgrund som enda förklaring har inget i den översta makten att göra.

Jag har sagt nu i många texter att man måste ta detta missnöje på allvar inom dom etablerade partierna, för jag ser det som i många fall ett missnöjesval, om man också ser till att missnöjet mot dom invanda partierna också höll på att ta FI in i riksdagen och flera småpartier i kommunerna landet runt också hade stora framgångar. Folk är missnöjda med hur politik ser ut idag, där både S och M säger samma saker, fast i olika tonlägen och ordval, där folk blir trampade på och blåsta av makthavarna och där den vanliga människan snart är ett minne blott. Men faran är istället att flera partier vägrar se det och istället tar ut allting på invandrarna istället och försöker mota SD i grind genom att själva anama delar av deras politik, i alla fall bland allianspartierna.
Jag skulle också vilja lyfta på hatten i en eloge till, tro det eller ej, Aftonbladet och Expressen som med sina löpsedlar där man uppmanar folk att " Vi gillar olika" och försöker visa det sanna SD. Normalt så står jag åsiktsmässigt på samma sida om Magnus Betnér vad gäller kvällspressen, men här försöker dom i alla fall ta en strid mot SDs åsikter!

Om vi nu lämnar SD för ett ögonblick och ser på Stefan Löfvéns seger så finns det en rad måsten för att städa upp efter dessa åtta år. Det måste till en arbetsmarknadspolitik och för att hålla sina vallöften om jobben så blir det ohållbart att samtidigt sitta och hålla Milton Friedmans åsikter om ryggen. Det måste till en arbetsmarknadspolitik som ger jobb, FAS 1-2-3 måste bort och man måste satsa på att få folk i arbete! Det måste till en politik som i högre grad utgår ifrån vad som i första hand är bäst för Sverige, inte EU! Det måste till en socialpolitik som utgår ifrån människan och dess behov, inte företagens behov! Det måste till en skolpolitik som utgår ifrån elevens bästa och behov, inte Sveriges intellekts behov! Det finns alltså mycket som ska göras och där det behövs grovstädas upp! Jag avundas inte Stefan Löfvén ett dyft, att genomföra dessa saker och samtidigt hålla ett öga på SD är ingen lätt uppgift. Men det viktigaste är att man håller löftet man sagt hela tiden, att inte ge vika för ett samarbete med Åkesson, makt eller inte.

Men trots SD så vill jag ändå tänka positivt. Vi har en ny regering och Alliansen är till sist krossade! Om det blir bättre eller samma återstår att se, men idag kan jag väl kosta på mig att le lite åt den dröm jag haft sen 2006. Men frågan är om det blev en pyrrhusseger.

/JS14

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage