Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Ny Jönssonliga blir bara patetiskt | Låt ICA-serien pensioneras med ICA-Stig! »

Handlar franska terrordådet bara om humor och demokrati?
Stafrin | 25 Januari, 2015 21:02
Jag vet att jag är något sen, men jag kände att jag måste skriva något om Charlie Hebdo och terrorattackerna i Frankrike. Låt mig först av allt klargöra att jag tycker dessa attacker var vedervärdiga massmord som på intet sätt kan rättfärdigas på något sätt. Däremot så är ju jag en person som försöker hitta förklaringar och fundera kring hur folk tänker, och varför detta kan hända. Det är väldigt lätt att säga att det är ett gäng muslimska fundamentalister som hatar västvärlden och som vid åsynen av en karikatyr av deras gud/profet på en skämtteckning drabbas av ett totalt hat och tar sina vapen. Är man Sverigedemokrat så kan man slänga in andra mer främlingsfientliga aspekter också, vilket är det jag är mest rädd för; att detta ska skapa ännu fler väljare till Europas alla främlingsfientliga partier, inklusive SD.

Samtidigt så kan man se detta ur en annan aspekt. Jag har om och om igen sagt att humor i mångt och mycket måste ske med en nypa hänsyn. Man får lära sig som barn att det är fel att retas, mobbas och trakassera och man ska visa hänsyn och respekt för andra människor. Detta försvinner helt så fort man blir vuxen och humorn kommer in i bilden, för då är precis allt tillåtet. Men i min värld handlar inte detta om humor egentligen. Inte heller anser jag att ordet demokrati går att slänga in. Det är frågan om att sälja till varje pris. Det handlar om hur man kan medvetet provocera fram känslor genom att av kommersiella orsaker driva med en religion. Frågan är; handlar det om rätten att driva, rätten till demokrati och skämta om allt eller handlar det om rätten att skapa försäljningsmöjligheter av allt? Eller alla tre? Sen kan jag tycka att vi västerländska människor som sägs tillhöra den kristna religionen (kanske inte alla bekännande förstås, men väl officiellt) är ibland ett lustigt folk. Vi skrattar gott åt muslimer och tycker att dom ska tåla det. Men vänta, ska inte kristna då tåla skämt om Gud och Jesus? Minns någon Ecce Homo, som det blev ramaskri kring när den kom? Då borde väl den också fungera som humor och demokrati?

Som sagt, jag försvarar på intet sätt dom virrhjärnor som tar ett vapen och knatar in på en redaktion och mördar folk kallblodigt. Förmodligen så var detta människor som dessutom med våld och terror försöker ta någon form av makt över andra människor. Men för framtidens skull så kanske vi bör fundera över om man i all diskussion om rätten till humor och demokrati också kan slänga in rätten till hänsyn. För om vi börjar försöka att umgås med människor av andra kulturer och religioner som ändå tänker förnuftigt och respekterar deras åsikter på samma sätt som dom ska respektera våra så kanske vi får mindre vedervädiga terrordåd som denna i Frankrike.

/JS14

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage