Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Mindre samhällsprogram hotar public service | Överdrivna proportioner kring Tone »

Därför föredrar jag internetradio...
Stafrin | 22 Juni, 2006 17:28

Jag kritiserade Tomas Ledins VM-låt för ett tag sen och kallade den för den blekaste VM-låten nånsin. Och det står jag för. Men därifrån är det långt till att jag medvetet försöker få varenda svensk att sluta köpa den och försöker medvetet förstöra en artists karriär för att jag inte gillar hans/hennes musik. För jag respekterar folks olika smak och jag tycker att det är bra att vi har olika åsikter – även inom musik. Det tycker inte Sveriges radiokanaler. Inte ens de som påstår sig försvara public service. Ingen kanal vill nämligen spela VM-låten, inte SR, inte Rix och inte NRJ. Ingen tycker att Tomas Ledin passar in i sin profil. Kanske för att han gör musik för de som är äldre än 12 år och de som kommer utanför Stockholm gillar honom. Sveriges Radio ska alltså inte bara upprätthålla public service, de ska dessutom ha en tydlig musikalisk profil.
Nu är detta ingen appell för att upprätta Tomas Ledin, för det är precis likadant med andra musikstilar som inte räknas som kommersiell enligt skivbolag och media, såsom traditionell jazz, gammeldans, svenska visor, eurodisco- och vocal trance, 80-talspop, gamla artister som gör nya plattor och i viss mån dansband. Bara för att nämna några exempel. Nu ska jag inte bli självisk, men nog tycker jag att det är fel nånstans. Jag är skivsamlare och är ingen enkelspårig människa, jag gillar oerhört mycket olika former av musik, ca 6-7 genrer. Det är lättare att räkna upp det jag inte gillar. Men lik väl så är det enda som passar in i radiokanalernas profil och som jag får höra den plastpop som spelas på Rix FM 100 ggr eller den journalistpop som får 5 plus i Aftonbladet och ingen av dessa gillar jag. Om inte skivbolagen kan sälja multum av det eller om journalisterna inte gillar det så ska ingen annan få höra det heller. Och gränserna blir snävare och snävare för varje år som går. Medierna ska påverka vad vi ska gilla, via skivbolagen. Tomas Ledin är den typ av artist som har sin trogna fansskara, men som inte gjort så mycket nyskapande i sin karriär på sistone. Och som medierna alltid sågar. Självklart bojkottas han i alla radiostationer. Därför är jag glad att det finns nåt som heter internetradio. Där finns det ord som Sveriges Radio sen länge i det tysta skrotat, Public Service. På nätet finns musik för nästan alla smaker och musik man aldrig hört förr. Jag lyssnar på nätradio så fort jag har möjlighet och tycker det är ett perfekt sätt att upptäcka ny musik på. Dessutom är det oändligt mycket lättare att själv få sända och spela musik än i en normal radio. Och förhoppningsvis så upptäcker fler det, för jag vet att folk är mer varierade i sin musiksmak än vad medierna vill få oss att tro. Public service är död, men lever i det virtuella!

/JS06


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage