Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Märklig musikkrock | Postkodmiljonären i Sundsvall - en märklig show »

Majblomman är tillbaka... eller?
Stafrin | 16 April, 2015 17:12
Majblomma. Denna tämligen obegripliga företeelse. Är det bara jag som har sett ett uppsving för användandet och säljandet av majblommor? När man var tonåring på 80-talet så såg man alltid hur folk köpte majblommor, alternativt en hel krans, och satte på jackan. Ungdomar och barn sprang omkring och sålde till höger och vänster och i mamma och pappas lådor låg färdiganvändna och utslitna gamla majblommor och skräpade.

Sen under sena 90-talet och början av 00-talet så såg då inte jag särskilt många majblommor, oavsett om det var bärare eller säljare. Jag har inte riktigt belägg för det, men kanske var majblomman trendmässigt ute.
Men i år har jag sett säljare som aldrig förr, det har ringts på dörrar och man har sprungit på barn på gatan som velat kränga detta. Och jag har träffat folk som har burit dom.

Men jag har aldrig riktigt fattat vitsen med den. En liten blomma i två färger, oftast, det kan ju ändras ibland också, som ska sitta i jackan under april-maj, ungefär. Jag förstår förstås att barn vill tjäna extra pengar genom att sälja dom. Jag förstår också att om det är något som doftar det svenska folkhemmet så det osar om det så är det majblomman. Men varje år så ska man presentera med pompa och ståt hur den ser ut och man har ändrat lite på färgerna hela tiden. Vore det inte häftigare om någon, nåt år, fick för sig att helt ändra på utseendet och blomart? Om någon sa plötsligt:
"Du, vi gör en treklöver i år..."
Eller:
"Det känns så tradigt med samma blommor varje år, i år blir det en... tussilago som majblomma!"
Det finns flera som samlar på gamla majblommor, vilket jag tycker är ännu mer obegripligt. För mig ser dom alltså ungefär likadana ut. Nu låter jag kanske som en gnällspik, men vissa svenska företeelser förstår jag mig inte på. Dom bara finns där och har alltid funnits, oavsett vad man har dom till. En del av livets små mysterier, antar jag...

/JS15

Intressant?

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Liv Landell Major | 17 April, 2015 11:12

Hej Jörgen!
Det stämmer att Majblomman har fått ett uppsving, barnen samlar in mer pengar än någonsin! Du är varmt välkommen att kontakta oss på 031-606890 så ska vi berätta allt om Majblommans insatser för barn som har det svårt, sedan 1907. Läs gärna på om oss här till att börja med: http://www.majblomman.se/Om-Majblomman/allt-om-majblomman/Varfor-behovs-Majblomman/
Vänliga hälsningar Liv, Majblommans Riksförbund

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage