Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Välkommen in i spelet, Ebba Busch Thor! | Låt mig slippa försämrade filmer på tuben! »

Stefan Löfvén stal showen på blekt Första Maj
Stafrin | 01 Maj, 2015 17:44
Årets första maj får anses som en väldigt märklig och udda tillställning på många olika sätt. Allt kontrollerades av en enda persons närvaro. Jag har kritiserat socialdemokraternas stelhet under första maj, men i år hade dom tagit i för kung och fosterland i sitt försök att locka folk genom att ta dit det största som går, statsminister Stefan Löfvén. Löfvén talade 2009, vilket han också påminde oss om, men då hade väl få kunnat ana, allra minst han själv, att nästa gång han kom tillbaka så skulle han vara landets högsta höns, förutom kungen då. En eloge faktiskt till Löfvén för att han väljer att förlägga ett viktigt tal som sitt Första Maj-tal här. Inte då att det just är Sundsvall, utan för att han därmed visar att Sverige är avlångt och att det finns andra städer än Stockholm, Göteborg och Malmö. Heder till det!
Förmodligen var det Löfvéns närvaro som gjorde att vänstersidans deltagande kändes väldigt blek. Vänstertåget avgick från Sjögatan, nära hamnen, och var sådär stort. Det var inte samma fart och högljudda skrik som tidigare. Vänstern kanske skulle fundera på att göra nya paroller till Första Maj. Alltså ha kvar budskapen, men göra nya klämkäcka ramsor, för många av dom som används nu känns rätt utnötta och tråkiga!

Men talarna kändes rätt sega, med några undantag. Feministisk Initiativ gick med i Vänstertåget, vilket är rätt intressant med tanke på att partiet själva är väldigt försiktiga med att ställa sig på någon sida av höger- och vänsterskalan. FIs ordförande i Sundsvall, Mathilda Högdal, gjorde dock ett OK tal, varken mer eller mindre, som inte innehöll något nytt utan samma feministparoller som alltid från samma manus som alltid.
Robin Andersen från Socialistiska Föreningen i stan var riktigt dålig med ideliga klyschor som sprudlade fram och ett luddigt tal om att välja sida utan ett enda tydligt budskap.
Då är det tur att det finns proffs som har varit med förr, för jag blev riktigt glad när jag hörde att Vänsterpartiets riksdagskvinna Christina Höj-Larsen skulle tala igen! I dagens bästa tal klarade hon mina förväntningar med råge när hon talade om hur många olika partier och föreningar stod sida vid sida och man försökte ideligen att splittra dom.
"Men vi kan inte splittras! Vi står sida vid sida mot rasismen!", sa hon och fick en rungande applåd!
Hon talade också väldigt bra om den senaste tidens problem med flyktingsmugglingar in i EU där hon sa att folket måste söka sig till olika flyktingsmugglare för att rädda sig eftersom EU sätter upp taggtråd, rakblad och gränspoliser för att stoppa folk som behöver hjälp. Det är ju väldigt intressant att EU själva kliar sig i huvudet och anordnar det ena krismötet efter det andra om flyktingtillströmningen och smugglingsproblemen, när man själva är en del av anledningen till att folk måste söka sig desperata metoder! Herren ger och herren tar!
Men totalt sett ett rätt blek vänstertillställning, om man bortser från Höj Larsen och Lasse Ferster, som var så högljudd att han höll på att spränga högtalarna i sitt tal.

Röd Front har inte längre något eget tåg utan har tal direkt på torget. Varför kunde man snabbt förstå, eftersom andelen deltagande i de egna leden var väldigt lågt! Peter Tjernberg från Kommunistiska partiet var den som var bäst här, i vanlig ordning. Det som är bra med Peter är att han inte talar runt och försöker hålla ett luddigt tal och samtidigt kämpa för att låta så häftig som möjligt utan han är rakt på, håller ett tydligt budskap och säger precis vad han tycker! Här duggade kraven tätt. "NATO ut ur Sverige!", "Nej till TTIP" och "Sverige ut EU" var några saker som sas kraftfullt. Dessutom gav Tjernberg en kraftig käftsmäll till dagens huvudtalare, statsminister Löfwén och kritiserade honom hårt för att han stod på dom EU-positivas sida som fackföreningsledare i Metall.
"Fy fan för en sån arbetarledare!", dundrade han och fick kommunistsidans kraftigaste applåd.
En eloge också till Eva Rudström, också en veteran i talarstolen på kommunisternas Första maj för hennes ord om att landstinget bedriver "budgetvård före sjukvård"! Sjukvården som den är idag är på nivån att man blir rädd för att bli allvarligt sjuk, för man vet numera inte om det är sjukhuset eller sjukdomen som förvärrar för dig.

Men allt ljus var då förstås på sossetåget som var väldigt långt, vilket inte förvånar någon. Stefan Löfvén gick hand i hand med sin maka Ulla i tåget och fotograferna sprang omkring som yra höns för att få den bästa bilden. Men S-tåget kändes ändå piggare än Vänstertåget, vilket känns rätt underligt att få säga, eftersom det brukar vara tvärtom. Piggaste parollerna hade SSU, som kom med årets partysugnaste gäng och en spelare som pumpade ut Ebba Gröns "Staten & kapitalet".
"I'm Löfven it!", löd en skylt som tilltalar alla oss med smak för Göteborgshumor. Årets luddigaste skylt går till ett annan SSU-plakat där det stod "Free the nipple", tillsammans med ett par tecknade nakna bröst och ett par håriga underarmar. Och budskapet och kravet är...???
Men största chocken för mig var att sist av allt i tåget gick ett gäng yngre socialdemokrater tillsammans med ett gäng banderoll- och partitröjförsedda moderater! OK, jag vet att Alliansen och Socialdemokraterna samarbetar om regeringen, men där till att Moderaterna börjar att gå i Socialdemokraternas Första Maj-tåg är steget väldigt långt!

Statsminister Löfvén så talade riktigt bra, det måste jag säga, om man nu bara ska analysera hans ord i sig. Det var ett tal som främst var ett sorts peptalk inför städningen av Alliansregeringens åtta år vid makten och fokusen låg på jobben och skolan. Skolor ska få resurser och lärare ska bli lärare, eftersom allt för många få sitta och fylla i blanketter. I teorin en bra idé, men frågan är hur det går ihop med att flera skolor i många socialdemokratiska småkommuner läggs ner och eleverna buntas ihop i orimligt stora klasser.
Löfvén avslöjade en del av den nya regeringens planer för arbetslösa. Det ska skapas ett nytt kunskapslyft, vilket jag först vill se hur den ser ut innan jag säger bu eller bä. Det förra blev inget mer än en förvaringsplats för lågutbildade och sen dess har vidareutbildningsplatserna vid ställen som KOMVUX krympt massivt. En redogörelse om hur denna kommer att se ut i praktiken hade varit intressant.
Dessutom ska ungdomar får en 90-dagarsgaranti och han talade sig varm för de ungdomar som ensamma och uppgivna sitter hemma och orkar inte göra något för man har tappat tron på samhället. Dom ska istället för att hamna i en FAS, inom 90-dagar få utbildning, lärlingsplats eller jobb. OK, och metoden är? Kommer praktik att ingå i dessa planer också, för i så fall kommer denna garanti att falla rätt platt om man tror att praktik ska rädda allt, då det är mycket lättare att få en plats i några månader här och där än att få en fast plats idag.

Men även om man kan ha tveksamheter inför mycket av planerna så var det ändå ett starkt och bra tal om ungdomar och arbetslöshet där Löfvéns engagemang och vilja lyste klart. Det är bra att han har en stark vilja att göra något, men vad han inte tog upp är att den Alliansregering han talade så varmt om att få städa upp efter är också den Allians som han måste luta sig mot för att få ha kvar makten och kunna genomföra dessa planer. Är det möjligt att genomföra dessa saker och dom här slagorden som han talade sig varm inför när samma Allians som han nyss sågat kan fälla hans budget?

Totalt sätt var det en rätt blek Första Maj där en person stal hela showen och lämnade dom andra alternativen rätt bleka, vilket är väldigt synd. Löfvén i alla ära, men det är inte bra för deltagandet av dagen som sådan om dom redan invanda alternativen hamnar för långt på efterkälken. Därför blir det spännande att jämföra engagemanget nästa år då Löfvén troligen inte är här.

/JS15

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage