Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Ge Löfvén en personlighetskonsult! | "Macarena" får mig att åldras »

Svenskarnas märkliga nationaldagsfirande...
Stafrin | 06 Juni, 2015 18:05
Det är idag 10 år sen nationaldagen blev en helgdag, eftersom vi tittade med avund på våra jublande och flaggviftande grannar i Norge. Sen satte sig några höjdare ner och en sa:
"Vi måste fira nationaldagen ordentligt vi med!"
Sen sa en annan kliandes i sin grå kalufs:
"Ja... men hur? Ska vi ha en nationaldagsbrasa eller nationaldagsklappar eller kanske nationaldagsstång?"
"Nej", sa den förste, "allt det där finns ju redan."
Sen tittade alla på varandra och någon sa:
"Hitt' på nå'!"
Den förste sa:
"Ja! Vi ska ha ett nationaldagståg!"
Någon sa:
"Men det gör ju redan norrmännen?"
Den första nickade och sa:
"Precis! Alla är avundsjuka på norrmännens sätt att fira nationaldag, så självklart ska vi göra likadant som dom!"
Sen high-fivade alla över en lysande idé. Högarbete i fantasiverkstaden...

Men det går väl sådär, för att vara positiv. Jag tittade på nationaldagståget idag här i Sundsvall, nu regnade det något men ändå, en begravningsprocession är muntrare. Där går föreningsfolk med flagga i handen och trött blick för att en ledare fått idén om hur man ska kunna synas och få mer medlemmar. Jag var emot att dagen skulle bli röd för jag anade hur vi skulle fira den, på det enda sätt som svenskarna tycks kunna fira stora saker: Med sprit, sprit och mer sprit! Nu har nationaldagen alltså inte riktigt utvecklats till den stora fylledag som jag trodde, men och andra sidan så verkar den knappt ha utvecklats alls. Jag skrattade åt en nyhet på Radio Västernorrland idag där en etnolog förklarade att:
"Vi svenskar har börjat fira nationaldagen mer! Det har gått in i folks själ! Det är fler som sätter upp flaggor på stugorna!"
WOW! Jösses, alltså! Fler flaggor! Passa er, norrmän, nu ska här festas! Here we come! Jag vill nu säga att jag inte vill framstå som nationaldagens stora försvarare! Jag tycker bara att det är intressant att forska i hur vi svenskar fungerar i vissa situationer.

Jag hade kunnat köpa förklaringen att vi ska välkomna nyanländna och invandrare, det vore ju på tiden, men är folk intresserade av det idag när så många svenskar blivit med i den märkliga klubben "Inte rasist, men..." och Sverigedemokraterna firar själva i riksdagen? Däremot har en del gett förklaringen att anledningen till att vi inte firar så mycket är just rädslan att bli stämplade som rasist och svenskarnas syn på det är en hel diskussion i sig som jag inte tänkte ta här.

Mest schizofren måste dock vår anledning till att dagen ska vara helgdag vara. Det finns få ord idag som är så fult och otrendigt som "det är så svenskt!". Vi är så måna om att vara världsmedborgare, EU-medborgare och internationella exporter att många helt ser sånt som är typiskt svenskt som något fult, mossigt och nästan äckligt. Däremot så är vi väldigt mån om att få hylla vårt land stort och pampigt...eftersom norrmännen är så bra på det!? Ibland förstår jag mig inte på oss svenskar! Vi vill ha nationaldagen till en helgdag och fira att vi är svenskar, fast det som är typiskt svenskt vill vi helst inte befatta oss med, samtidigt som när vi fått chansen att fira så orkar vi bara sätta upp en flagga på taknocken och vifta lite trött med en till flagga i en föreningsparad. Heja Sverige, friskt humör!

/JS15

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage