Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« "Macarena" får mig att åldras | Religiös komik i en sjukhussal... »

Min hyllning till Magnus Härenstam
Stafrin | 14 Juni, 2015 01:30
Ibland slår verkligheten en i ansiktet och man påminns om hur skört och kort livet ändå är. Som när man läser på ett diskussionsforum att en av mina idoler inom den svenska komiken nu har gott bort, Magnus Härenstam. Han förlorade kampern mot prostatacancern, 74 år gammal, och avled ikväll.

För mig var Magnus Härenstam en person som utstrålade både humor, glädje och värme och alltid gjorde det yttersta för att underhålla folk med sin ljusa och lite härligt gnälliga röst, oavsett vad han var med i. Jag upptäckte honom förstås i samband med att han, Brasse Brännström och Eva Rameus lärde mig att läsa och räkna i "Fem myror är fler än fyra elefanter" och efter ett tag så upptäckte jag hans och Brasses underbara sketcher och revyer.
Men han hade också programledarskapet som en talang, när jag varje vecka under 80-talets slut bänkade mig framför TVn för att titta på när han hade det kul med gäster i frågetävlingen "Lagt kort ligger", eller gav en massa svar till frågande tävlande i "Jeopardy".

En bortglömd favorit för mig var en komediserie som Magnus och Brasse gjorde på 70-talet som hette "Skyll inte på mig", där den överdrivet noggranne Magnus bodde combo med den struligare festprissen Brasse gjorde allt för att imponera på tjejer och få pengar. Serien hade en engelsk förlaga, men när den gjordes på svenska var dessa två som självskrivna för rollerna.

Men nu är en av svensk humors allra bästa komikerpar borta, Magnus & Brasse. Paret som kunde vrida och vända på ord och göra komedi av seriösa ämnen och samhällets trender och ändå ta allt med en klackspark. Det är få komiker idag som ens kommer i närheten av vad forntidens humorgäng gjorde och nu försvinner dom en efter en och nu var det alltså Magnus Härenstams tur.
Tack för allt, Magnus, för din humor, kunskap och insats för att roa oss. Du är saknad, men förhoppningsvis sitter du, Eva och Brasse nu någonstans och försöker bräcka varandra med lekar.

/JS15

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage