Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Min hyllning till Magnus Härenstam | Det vanliga väderproblemet... »

Religiös komik i en sjukhussal...
Stafrin | 24 Juni, 2015 13:15
Jag är ju lite förtjust i såna saker som får mig att fundera på:
"Hur tänkte dom egentligen här?"
Dessa ögonblick är ofrivillig och stor komik som får en också att fundera samtidigt.
För en och en halv vecka sen så skadade jag foten när jag skulle kliva ner från ett bord och landade för hastigt på hälen. Alltså satt jag på sjukhuset två dagar senare, på söndagen, och väntade på domen från läkaren och under den långa tid som det tar så hinner man tänka på mycket. Under väntan på röntgen så spelades en gudstjänst från P1 i högtalarna som fick både mig och min pappa, som skjutsade mig, att skratta. Gudstjänsten kom från katolska kyrkan och var en av de mer märkliga jag har hört i mitt liv. Vems idé på Sveriges Radio var det skulle vara en bra sak att sända hela nattvarden... i radio? Med all respekt för de religiösa sederna så tillåter jag mig att ändå säga att nattvarden är en av de saker som känns helt meningslös att lyssna på i radio.

Det enda man plötsligt hör är en kör som entonigt sjunger långt borta från mikrofonen och människor som tyst och sakta rör sig i en lång kö. Ingen säger något och man hör bara skor som sakta går åt något håll, och man tänker, med viss ironi:
"Jösses, det här är bra radio det!"
Det enda man sen hör är en präst som hela tiden om och om igen säger ett enda ord till var och en:
"Kristi kropp!"
Också nästa:
"Kristi kropp!"
En tredje:
"Kristi kropp!"
Ja, ni fattar...

Katolska kyrkan brukar ha präster med ursprung från diverse länder och just här hade man en tyskättad präst, som hade inte den bästa svenskakunskapen utan pratade en grötig svenska där man någonstans bland alla dessa oidentifierbara ord kunde urskilja orden "Gud" och "Jesus". Men det kanske räckte för att få sin eventuella själs frälsning.

Denna sändning kanske placerar sig som en av de märkligare och konstigare jag har hört i mitt liv, men det lyfte helt klart upp en urtråkig och spänd dag på Sundsvalls sjukhus så den fyllde nog sin funktion, även om det inte var på det sätt som kyrkan hade tänkt sig. Resultatet? Ett par veckor med en linda, alvedon och kryckor, inget farligt alls.

/JS15

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage