Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Invandrarlogik, enligt socialdemokraterna... | Tiggeri - nu en kamp om pengarna... »

"På rymmen" funkar inte 2015!
Stafrin | 12 September, 2015 21:11
Jag erkänner. Än till dags datum är jag ett stort fan av 90-talsprogrammet "På rymmen"! Några vänliga skälar har lagt upp mängder av avsnitt av TV 4s succé på Youtube, jag plöjde igenom allihop med ett leende på läpparna. Att få vara med och se när folk luffar runt i Sverige från stad till stad, gör diverse uppdrag, har kul och samtidigt höra Martin Timells bitska och underbara kommentarer, plus en spännande avslutning med jakt på rymmarna och med polisen Göran Bergström som fullkomligt går upp i limningen och bjuder på sig själv till max. Detta var underhållning som jag älskade då och som jag ännu myser av, oavsett att det är 18 år sen. "På rymmen" var en stor del av mitt 90-tal!

Men allt ska inte upprepas. Jag vet, jag tog upp detta för två år sen när jag skrev om TVs totala retrovurm (http://stafrin.bloggsite.se/archives/362/20130107), men inom bloggvärlden finns det dock saker som ska upprepas. Det fanns bara ett "På rymmen" och det räckte. Man försökte runt 2002 med uppföljaren "Position X" som föll som ett JAS-plan. Därför var det med inte sån liten skepsis som jag hörde om den nya varianten som skulle dra igång på TV 4, "Spring". Jag vet att TV 4 desperat försöker lansera programmet som "ett eget program, inte ett plagiat", men seriöst, vem köper det snacket? Programmet har mer mindre samma innehåll och handling som "På rymmen", så att det jämförs får man faktiskt räkna med!
Men underhållningsvärlden har ändrats så otroligt mycket sen 1997-99. Där mycket då ännu gick ut på att sälja den svenska folkligheten, och man lyckades hitta dom som ville bli folkhemshjältar för tittarna i TV-sofforna, som Hjalle & Heavy, Tobbe "Senare Trollkarl" & Tony osv, så är det annat idag. Numera är den svenska folkligheten något som medierna i mångt och mycket försöker skärma sig ifrån. Allt ska vara snabbt, flashigt, internationellt och kommersiellt gångbart. Därför var det med en viss tvekan som jag beslöt mig för att ge "Spring!" en chans, främst för gamla tiders skull. Jag gav "Position X" en chans också innan jag bytte kanal och gjorde som massan, ignorerade det. Det gjorde jag den här gången också. För där man fick se hur rymmarna åkte runt Sverige och blev till slut sugen att själv en dag få tågluffa runt landet, så var det här bland det mest framstressande programmet jag sett på år och dag.
Per Lärnström är ingen TV-talang för fem öre. Hur han är i "Idol" vet jag inte, för som alla bloggläsare vet vid det här laget så skulle jag inte se skiten ens om jag fick betalt för det, men han är en likgiltig och opersonlig TV-personlighet helt utan karisma.

Programmet hoppade från dag till dag, uppdrag till uppdrag och stad till stad. Det ska gå snabbt, snabbt, snabbt och klippen ska vara anpassade för den jäktade nutidsmänniskan, men det ska vara spännande och hela tiden gå fort. Nu vet jag att man kan kolla på TV 4s hemsida och annat för att noggrannare följa springarna, men originalet "På rymmen" är inte längre bort i tid än att man på den tiden också kunde följa rymmarna på nätet, om än i långsammare tempo. Dessutom så är det bra om man bestämmer sig om man vill nå dom som följer på webben eller TV-tittarna eller bägge.
Vänta, gick det här programmet ut på något också, mer än att "Jagarna", ska filma "Springarna" och hitta dom på slutet? Vägen dit är så jäktig och stressande att man inte hinner sätta sig in i metoderna och reglerna i detta utan det viktigaste är hur programmet ser ut i rutan och på webben. Vad jag förstår så verkar jag inte vara helt fel ute eftersom programmet sågats längs fotknölarna av både tittare och kritiker. Det är inte ofta jag och massan håller med varandra. Så jag tror jag surfar in på Youtube och tittar på ett avsnitt till av originalet "På rymmen". Jag må låta gammaldags, men det finns saker som aldrig bör göras eller kommer att funka 2015!

/JS15

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage