Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Flyktinggalan fyller flera syften | Underligt moderatkäbbel om jobb och flyktingar »

Dom nya sedlarna - leksakspengar eller smart EU-taktik?
Stafrin | 09 Oktober, 2015 20:48
Dags igen! Nya sedlar tillkommer och gamla har gjort sitt. Jag kan ju inte påstå att dom nya sedlarna ser speciellt seriösa ut. Jag får känslan "Monopolpengar" när jag ser övervägande av sedlarna. Färgglada med allsköns kändisar som motiv och små bilder av saker personerna är kända för. Om man tittar på enbart utseendet så ska jag inte bli nostalgisk och tycka att det måste vara en kunglighet på sedeln (Vem var Selma Lagerlöf?), men det ser mycket tyngre ut än att ha 1900-talets största utlandsexporter, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Greta Garbo. Jag börjar lite och undra om "Hänt i veckan" sponsrat riksbanken med detta. Fast jag ger mig fasen på att det finns dom som sitter och gnäller på att man inte valt Laleh, Avicii, Tove Lo eller Erik Saade på sedlarna så dagens generation får känna sig hippa när dom för en gångs skull ska betala med en sedel. Vi kanske är välsignade ändå...? Men sedlarna ser ändå ut som leksakssedlar.

Men det som också slog mig är hur lik dom är EUs eurosedlar och det fick mig att fundera: Är sedlarna medvetet gjorda så för att i hemlighet invagga svenskarna i synen av euroliknande sedlar så att man sen smidigt och lätt kan få folket att acceptera ett byte från krona till euro? Detta kanske är ett sätt att smyga in EMU i Sverige och på ett lagom smart sätt bryta folkomröstningen 2003. Jag vet, jag är inte konspiratoriskt lagd normalt, men jag kunde inte låta bli att fundera...

/JS15

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage