Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Counter Strike - snart en OS-gren... | Janna Valiks förslag är humor »

Förbjud ståplats i bussarna!
Stafrin | 06 December, 2015 13:00
Bussordningen när man ska på Norra Bergets julmarknad i Sundsvall är som vanligt helt obefintlig. Här går det gratis bussar till och från eventet varje halvtimme, ett jättebra initiativ, inget snack. Men först och främst, om man ska ha det VARFÖR använder man inte dragspelsbussar, som rymmer så många fler??? Nej, istället har man en enkel buss där chauffören släpper in folk både fram och bak. Folk bara väller in och kastar sig på en sittplats och sen är det att stå som packade sillar hela vägen upp och ner. Frågan är om detta ens är lagligt, att stå så många i bussen.

Jag sticker inte under stolen med en sak: Jag hatar att stå i en buss, av många anledningar. Dels betalar jag dyra pengar varje månad för att få åka, då tycker jag att det minsta jag kan begära är att få åka säkert, vilket man bara kan sittande! Dessutom så gillar jag inte alls att så och hålla i en stropp kastas fram och tillbaka medan bussen skumpar fram på en väg, och i dessa tider även en vinterväg som man inte ens vet om kommunen behagat att sanda eller salta ordentligt.

Men att stå i ett fordon tycker jag ska vara förbjudet, av säkerhetssynpunkt. Jag hörde någon säga en gång att det faktiskt är olagligt, jag vet inte hur pass mycket det stämmer, men jag anser att det ska vara förbud för ståplatser i bussar. Jag har haft denna åsikt i snart 16-17 år så jag har redan hört alla invändningar:
- Det blir för dyrt för bussbolagen
- Det är så säkert i städerna
- Det är ju ståplatser i tunnelbanan i Stockholm, vill du förbjuda det också?
Dyrt för bussbolagen, förmodligen. Men likväl är det deras plikt att se till att vi bussresenärer får åka säkert. En krock mot en buss med stående resenärer och man flyger ut genom fönstret. Inte minst bussarna i den här stan där man inte vet från ena dagen till den andra vilken som fungerar när.
Visst, de flesta busschaufförer kör bra, jag ska inte klaga på det. Men man kan omöjligen veta hur medtraffikanterna på vägen kör, inte minst vintertid.
En tunnelbana går på släta spår, det är lite säkrare och risken att krocka är betydligt mindre, även om det inte skulle skada med lagförda sittplatser där med.
Jag vet att väldigt få är med mig i denna fråga och att jag förmodligen inte kommer att få se detta under min livstid, under min tid i MHF-Ungdom lyckades jag aldrig få med mig någon på det, men jag står för min åsikt, att det är ett otyg att stå i bussarna och att det borde vara förbud och bättre koll på detta bland bussbolagen. Lägg lite mer pengar på säkerhet för bussresenärerna än att sträva efter en så stor vinst som möjligt. Alternativet är att skaffa så många dragspelsbussar som möjligt till varje linje. Amen!

/JS15

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage