Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Janna Valiks förslag är humor | Tankar inför tolvslaget... »

Låt loppisar få sälja privatinspelade kassettband!
Stafrin | 24 December, 2015 13:36

En sedvanlig liten jultanke så här på julaftonen, som kanske inte handlar så mycket om julen, men väl något jag inte förstår. Jag har alltså i snart 25 år botaniserat på olika second hand butiker, jobbat på tre av dom under ca 10 års tid och alltid jobbat och letat efter ljud av alla dess former, må vara vinyl, CD eller kassetter.

Förutom skivor så samlar jag också gamla radioprogram. Jag älskar att hitta gamla Tracksprogram, Metropol, Rakt Över Disc och Kulan I luften och andra P3-klassiker från barndomen. Självklart har det att göra med att dessa är en gigantisk del av min uppväxt, när jag bodde vid radion som ung. Jag har gjort flera av mina bästa nya upptäckte av band och artister jag aldrig lyssnat på förr genom kassettband med detta på!

Här är nu problemet. Genom alla år som jag har gått på olika second hand butiker så har jag ALDRIG haft några problem att köpa gamla kassettinspelningar med radioprogram. Dessa har varit en del av loppisutbudet och man har inte blivit halshuggen för det, inte heller de som satt ut dessa.
Numera, sen bara ett par år tillbaka, så är varenda second hand så livrädd för att sätta ut privatinspelade band på grund av copyrighträtten. Även den second hand jag jobbar på. Nuförtiden är alla så rädd för STIM och att bli anmälda att man inte ens kan sälja gamla från radio dåligt inspelade kassettband. Vad fast är det som har hänt?
Jag säger inget vad gäller försäljning av brända CD-skivor, kvaliteten är så pass bra på dessa att de lätt kan jämföras med originalskivor. Men vi snackar här kassettband vars kvalitet allt som oftast är usla och dessutom i många fall inte ens innehåller hela låtarna.
Nu säger en del:
"Kassettband, finns det folk som köper dessa nuförtiden?!"
Som arbetare på en second hand så kan jag säga; Ja, de kassettband vi sätter ut, alltså vanliga köpkassetter, går direkt! Så jag säger bara: Låt second hand affärerna få sälja privatinspelade kassetter, för dessa kan ändå innehålla en stor del av vår radiohistoria, mediahistoria, och även kulturhistoria! Det är en sån pass skillnad på kvaliteten att det knappast kan jämföras med brända CD-skivor och skapa mer förlust för skivbolagen idag än de gjorde för 25 år sen när jag kunde köpa dom på loppisarna! Innan någon reagerar nu ska ska jag bara säga att jag vet om den guldgruva som heter radiogodis.se, som sen flera år tillbaka är min räddning för min hobby med gamla radioprogram!

Med dessa ord, som inte alls hade något att göra med julen, så vill jag önska alla mina läsare och trogna följare:
EN RIKTIGT GOD JUL!


/JS15

Intressant?
Låt loppisar få sälja privatinspelade kassettband!  #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage