Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Palmemordet 30 år - jubileumet som inte borde finnas | Tillbakablick genom 10 år IV - Melodifestivalen och Frans »

Tillbakablick genom 10 år III - MTV och dess betydelse
Stafrin | 08 Mars, 2016 12:56
Dags för del 3 av uppföljningsserien av gamla bloggar. I september för 10 år sen så fyllde MTV 25 år och följaktligen kan man räkna ut att kanalen fyller 35 år i år. 16 september skrev jag bland annat:

Visst har MTV haft betydelse (16 september 2006)

Sen har tillkomsten av internet och en allt mer utbredd ungdomskultur i medierna tvingat MTV att ändra riktning för att fortfarande ha ett syfte och tyvärr inte till det roligare. Numera är det viktigaste för kanalen att vara en ungdomskanal som vågar flippa ur, festar 24 timmar om dygnet och har mer attityd och kaos än innehåll på sina program. Och det som då var spännande, att se utländsk musik och utländsk TV, är idag borta då MTV har en svensk gren som sänder program på svenska och ser mer ut som ett röjigare ZTV. Och andelen musikvideor, som byggde denna kanal en gång, har minskat väsentligt.

Men optimistiskt så lade jag ändå till:

Så även om jag tycker kanalen är värdelös idag så har den haft betydelse en gång för musikbranschen i en tid då Sverige var fattig på musikvideor och information om musik utanför landet. Trots allt, grattis MTV!
(Originaltext: stafrin.bloggsite.se/post/362/3621)

Idag 2016 så tror jag aldrig att MTV har betytt mindre i sin långa karriär. En gång i tiden var kanalen bland det viktigaste som fanns för oss ungdomar, det står jag fast vid. Mycket av det jag gillar idag hade jag aldrig upptäckt om jag inte haft MTV som min närmaste informationskälla innan internet kom in våra liv.
Men idag så visas det knappt musik utan kanalen har blivit ett mediefenomen som överöses med usla, och i flera fall fejkade, dokusåpor för amerikanska tonåringar. Om hur 16-åringar klarar av att bli mamma, hur 16-åringar festar, hur 16-åringar shoppar kläder och andra väldigt intressanta ämnen.

Musikvideon i överhuvudtaget för en rätt tynande tillvaro där artisterna nu använder Youtube som sin främsta källa och allt fler hellre använder sig av fenoment att till låtens bakgrund lägga ut låttexten i rullande form. Jag står för att jag gillar formen rockvideor, just för att det är underhållande och se hur man lyckats att ta en 3-4minuter lång låt och göra en sorts film till det. Det är rätt imponerande i sin form om man tänker efter, bortanför den kommersiella tanken. Men med Youtubes framgångar så finns egentligen inte plats för rena musikvideokanaler på TVn och frågan är om MTVs inflytande på ungdomar idag är mindre än den någonsin har varit eller om alla dokusåpor räddat kanalen från sin död. 35 år fyller alltså kanalen, men jag tvivlar på att så många, i alla fall svenskar, bryr sig idag.

/JS16

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage