Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Riktigt jobb för uppehållstillstånd håller inte | Tillbakablick genom 10 år VI - Sundsvalls byggplaner »

Tillbakablick genom 10 år V - Dawit Isaak
Stafrin | 18 April, 2016 21:34
I min serie om tillbakablickar och uppföljningar av gamla spaningar så har turen kommit till en av de mer beklagliga. Den 14 mars 2007 skrev jag en artikel om den fängslade eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak och undrade om det låg dolda rasistiska motiv av dåvarande regeringen att inte göra något. Jag skrev bland annat:

Vad krävs för att agera för Dawit Isaak?
En människa 2007 ska inte behöva sitta i över 6 år i fängelse utan att få en chans att försvara sig och utan att en svensk politiker ens ids åka ner och försöka få personen släppt! Det ska inte heller behöva vara så att var och varannan invandrare ska behöva riskera att ständigt åka illa ut i detta land utan att någon makthavare törs ta i frågan. Som sagt vad krävs för att få se ett agerande från den svenska regeringen och vad krävs innan man kan kalla den nuvarande politiken för rasism?
(Originaltext: http://stafrin.bloggsite.se/post/362/6790)

För min egen så var den artikeln rätt lyckad. Den citerades till och med på SVTs Agendas hemsida (att bli titulerad "Krönikören Jörgen Stafrin" av SVT var ändå rätt coolt). Sen följde ett par artiklar där jag försökte måla upp några förhoppningar kring Isaak, eftersom medierna snabbt hakade på och försökte pressa lite grann. 9 mars 2009 gjorde jag något så ovanligt som att hylla tidningarna för sina kampanjer:

Bra kampanj för Dawit Isaak!
Det är till min stora glädje som det börjar hända nåt i frågan om den fängslade Dawit Isaak. Fyra tidningar, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, gör gemensam aktion i en kampanj för att få honom frigiven. Det är sällan jag hyllar våra tidningar men här gör dom ett bra jobb!
(originaltext: http://stafrin.bloggsite.se/post/362/16651)

Nu är det snart 10 år sen min första artikel och det har praktiskt taget hänt... inte ett jota och det är med en viss pinsamhet jag skriver det för jag hade hoppats att något skulle ha hänt på ett decennium. Men Isaak sitter där han sitter och kan numera fira 15 år i sin lilla bunker och eritreanska regeringen räcker lång näsa åt oss.
Här rycker vi på axlarna och frågan har, om inte glömts bort, för det förekommer kampanjer för att han ska friges fortfarande, så ändå bleknat något. Trots att till och med artister som Bruce Springsteen och Madonna har krävts hans frigivande så verkar det som att det ligger långt ner på alla politikers dagordningar att se till att han friges.

Jag ska inte säga att svenska politiker i detta fall är rasistiska, men jag säger det åter: Det har funnits svenskar som har suttit fängslade betydligt kortare tid och där regeringarna har engagerat sig bra mycket hårdare. Det är dags att börja ta detta på allvar igen och för politikerna och även media igen att lyfta frågan och se till att Isaak till sist får komma hem och rättvisa får skipas! Det finns en gräns för hur man får behandla folk, även bland svenskar!

/JS16

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage