Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Tillbakablick genom 10 år V - Dawit Isaak | En fundering kring MP-krisen... »

Tillbakablick genom 10 år VI - Sundsvalls byggplaner
Stafrin | 23 April, 2016 13:56
Genom åren så har Sundsvalls socialdemokraters olika vansinnighetsprojekt varit väldigt tacksam att skriva om och driva med. Mellan de första fyra åren, 2006-2010, under Anita Bdouis ledning, så kom den ena idiotidén after den andra upp och ofta försökte man med hot och fjäsk att locka Sundsvallsborna i fällan. Scenhusfrågan var den mest uppblåsta frågan, regionsfrågan var en annan och frågan om bron en tredje. Det talades om ett nytt scenhus som liknade en krabba och ett nytt bostadsområde nedanför Skönsberg med stor galleria. Om jag ska referera från alla saker jag har skrivit i dessa lokala frågor under dessa 10 år så skulle detta bli en väldigt lång text.

Men ibland överträffar verkligheten fiktionen. Den tanken for i mig i fredags när jag läste om det senaste i den långa raden av helkorkade förslag. Den 2 november 2010 skrev jag så här i en text när Alliansen hade tagit över i Sundsvall och jag undrade vad detta skulle innebära för stan:

Vad innebär Alliansstyret för Sundsvall
Det finns mycket att glädjas åt här för sossarna har skött stan som om det vore ett egostyrt Disneyland dom regerade över. Efter att ha sett ständiga byggnadsplaner av det ena monumentet efter det andra, där snart bara en frihetsgudinna, ett kaknästorn och en skyskrapa inte fanns med i socialdemokraternas byggnasplaner, allt medan skolor lades ner en efter en, ungdomsgårdar skrotades, pensionärerna fick det allt sämre och de protesterande mot detta försattes med munkavle, så är jag inte direkt ledsen över detta beslut.
(Originaltext: http://stafrin.bloggsite.se/post/362/19078)

Det är inte ofta jag gläds åt något som styrs av Alliansen, men just då var jag bara glad åt att det kanske var slut med alla luftslott och skrytbyggen på ett tag.

Numera är socialdemokraterna tillbaka i toppen och allt är som vanligt igen. Och när jag skrev denna text så nämnde jag meningen "en frihetsgudinna, ett kaknästorn och en skyskrapa" som ett skämt. Det var ett försök till grov ironi och satir. Men om ingen i fullmäktige kommer att protestera så kan vi ha just en skyskrapa på SUNDSVALLS TORG! Mitt ibland alla stenhus och antika kåkar från Sundsvallsbranden 1888 så ska vi nu ha ett 110 meter högt torn, med galleria i bottenvåningen och svindyra antar jag hyreshus ovanför, som vräker sig upp mitt på torget. Hade detta varit 1 april hade jag sagt, kul! Årets april skämt i Sundsvalls tidning var ju riktigt fantasifull. Men tyvärr är det verklighet!

Nu hade detta varit en sak som kanske hade kunnat tas lätt på om Sundsvallsborna hade gått man ur huse och protesterat vilt mot ett hjärndött förslag, men denna fråga delar Sundsvallsborna i två läger, de som är emot och det som anser att detta skulle sätta lite fart på den annars "så tråkiga stan". Sundsvall måste i så fall vara en riktig helveteshåla, om vi måste förstöra stan med ett gigantiskt huskoloss bara för att vi ska vara märkvärdiga som "Norrlands huvudstad".

Under ett par somrar nu har jag under ett par dagar besökt två relativt angränsande städer, Gävle och Hudiksvall. Gävle, en fin stad, kanske inte så händelserik, men väldigt vacker, med alléer, blommor, en riktigt vacker å och en vacker gammal stadsdel i Gamla Gefle.
Hudiksvall, där man har bevarat det gamla med fina gamla hus i allsköns färger och med en vacker blomsterprakt och fina statyer. Det var verkligen rofyllt att bara sätta sig vid kyrkan en sommardag och titta på de gamla husen, och himmel vilken hamn sen!
Sundsvall, vi bygger hela tiden. Det är byggnadsställningar och åter byggnadsställningar överallt, samt avstängda vägar till förbannelse. Jag väntar bara på att vi ska sätta upp en skylt vid stadsgränsen där det står:
"Ursäkta röran! Vi bygger om!"
Nu måste vi bräcka alla andra städer med att ha en skyskrapa, mitt på torget. Dessutom har vi debatterat om och om igen var folk som handlar i stan ska parkera. Detta är en av anledningarna till att alla affärer flyttar till Birsta nuförtiden. Hur ska vi lösa det? Vi kanske ska riva stadshuset för att bygga en parkering där... förlåt, det kanske inte värt jag säger något mer för då kanske det blir verklighet också. Jag slutar istället med att bara säga, inspirerad av Jack Killian i 80-tals-serien "En röst i natten":
Godnatt, Sundsvall, whereever you are! Detta förslag är nattsvart!

/JS16

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage