Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Den desperata konsten att undgå Youtubepolisen... | Turistannons för en grävande stad... »

När upphör man vara stadskändis?
Stafrin | 05 Juni, 2016 13:54
Detta fenomen med lokalkändisar är väldigt intressant. I storstäderna är man förstås inte alls lika intresserade på samma sätt. Jag menar om 85 % av alla kändisar idag bor i Stockholm eller i dess närhet så orkar man väl inte hålla samma koll. Men ute på landsbygden, som här i Sundsvall (jo, jag tar mig frihet att kalla den före detta Norrlandshuvudstaden för "landsbygd"), så är lokalkändisarna nästan löjligt prisade, oavsett, och här kommer poängen, om de bor kvar här eller inte. I Sundsvall är Helen Sjöholm ett typexempel.
"Helen Sjöholm sjunger ju så bra. Hon är ju från Sundsvall!"
Sundsvalls Tidning målar fortfarande upp henne som en stor Sundsvallsartist.

Men vänta, hon bor ju inte i Sundsvall längre och har inte gjort så på en halv evighet? Jag är osäker på årtalet, men det är åtminstone 20-25 år sen hon flyttade från stan. Hon må ha rötterna här, men när upphör man att vara en kändis från sin stad efter att denne lämnat stan? För är det något som jag får för mig är svenskt, så är det att som landsbygdsbo desperat hålla kvar vid de stadskändisar vi har, oavsett om vi har dom kvar eller inte.

Thomas DiLeva kommer är från Gävle! Nej, han flyttade från Gävle 1979. Han är kanske FRÅN Gävle en gång och född där, men han är inte Gävlebo/Gävleson längre. Men det går ju bra att rida på den vågen i PR-syfte. Och visst, jag förstår att det handlar om PR för alla städer mindre än Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala numera, men jag kan inte hjälpa det. Jag stör mig lite på denna PR-bluff för någon som inte längre tillhör stan, bara för att denne föddes och gick i skola här en gång.

Nu säger en del att i så fall skulle Sundsvall bara ha en kändis med dignitet som ännu bor kvar här och det är Kjell Lönnå, som för övrigt är född utanför Västerås. Ja, förmodligen, men det låter kanske lite ärligare. Eller är det bara så att jag tänker för mycket? Vem vet...

/JS16 - född och fortfarande boende i Sundsvall

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage