Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Livet, min märkliga musikresa... | Mediemångfald enligt Bah Kunke intressant! »

Skapa mer ekonomiskt attraktiva miljövaror
Stafrin | 12 Juli, 2016 22:18
Jag är för att man satsar på att få en bättre miljö och ande meningen bakom att höja priset på plastpåsar till fem kronor kan jag förstå, men inte timingen och alternativen. Vad jag aldrig förstått är om man nu vill att folk ska handla miljövänligt, varför man inte ser till att göra dessa varor mer attraktiva. Jag menar då inte till utseende utan folk idag, en stor del av folket i alla fall, handlar efter priset. Men miljövänliga varor är allt som oftast dyrare än det folk generellt sett köper. Därför blir miljövänliga varor något som en hel del avstår ifrån.

Miljövänliga varor kostar mer att producera tydligen, men frågan är om man inte måste börja titta mer på hur folket handlar och utifrån det skapa miljövänliga produkter som folk vill köpa till rätt pris. Inte bara trycka ner sina idéer och saker i halsen på folk och försöka med dåligt samvete locka folk att öppna plånboken mer.

De flesta papppåsar håller inte mycket. Handtagen eller bottnen går sönder lätt och därför vägrar jag oftast pappåsar. Produktion av tygpåsar kostar ännu mer och gör dessa bra mycket dyrare. Man kanske skulle göra som tanterna, skaffa en "dra-maten-vagn"?

Jag tror förstås inte att många är beredda att betala fem kronor för en plastpåse, men jag skeptar att folk kommer att släpa tre-fyra tygpåsar till ICA eller i större utsträckning köpa pappåsar. Vad folk då gör kan jag inte spekulera i, men man måste från miljövännernas sida också titta på hur folket fungerar och agera mer därefter med vad man skapar, inte bara ha tunnelseende och tvinga på folk saker för den goda sakens skull. Jag tycker att det inte bara är vi konsumenter som måste öppna plånboken mer utan även producenterna i så fall...

/JS16

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage