Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Skapa mer ekonomiskt attraktiva miljövaror | Thorbjörn Fälldin - en klassisk karaktäristisk norrlänning... »

Mediemångfald enligt Bah Kunke intressant!
Stafrin | 14 Juli, 2016 20:57
Kulturminister Alice Bah Kunke vill ändra radiokartan och släppa fram både fler områden och fler aktörer för den kommersiella radion. Det är sällan jag säger något positivt om något som sker politiskt, men håll i hatten:
Som radionörd så är detta riktigt spännande och något som, om det sköts rätt, välkomnas av mig.

Reklamradion idag är helt utan mening. Det är två företag som sköter allting, Bauer Media och MTG Radio. De kontrollerar alla 103 lokala sändningstillstånd och i dessa bolag finns dagens mest namnkuniga kanaler NRG, Mix Megapol och Rix FM. Skvalkanaler som bara har trams som prat och med någon minimal nischändring, som Megapol som ibland kör någon äldre låt, men i övrigt spelar samma Top 40-hits om och om och om igen.

Det fanns fler aktörer en gång i tiden, men när nu ekonomin är allt tyngre för alla medier så har alla gett upp eller köpts upp. Men att man nu inom regeringen inser att det inte håller längre och att man måste fundera på om det inte måste till en bredare lösning som ger mer variation inom radion är mycket bra och intressant.
"Sverige behöver en mediemångfald", säger Bah Kunke och jag ler stort av de orden, eftersom jag längtat länge på någon som inser det.

Jag var total radiot som ung och lyssnade på det mesta, idag lyssnar jag på ETT program på hela veckan, "Melodikrysset" på lördagsmorgnar. Man kan säga vad man vill om P3 på 80-talet, då den kanalen hade monopol på all musik som inte var klassisk musik, men man försökte i alla fall att tillgodose många åldersgrupper och musiksmaker. Idag försöker man inte ens utan det ska vevas Taylor Swift, Rihanna, Justin Timberlake, Justin Bieber och allt vad de heter i nästan alla kanaler, statliga som kommersiella, eftersom deras målgrupp konsumerar och det är det viktigaste, inte själva underhållningen som radio ger.

Nu har man då upptäckt att det finns en värld där den musikaliska variationen finns, på webben och alla webradiokanaler som vågar nischa sig och spela något helt annat. Webradion, som förvisso ännu har ljusår fram i lyssnarsiffror, men ändå, mot den vanliga radion. Därför blir de följande åren och inte minst 2018 intressant då de nuvarande tillstånden för de kommersiella radiostationerna löper ut och regeringen vill förhandla på nytt med ett nytt anbudsförfarande. Men då gäller det också att regeringen tittar hur radiovärlden ser ut fram till dess utanför Bauer och MTG. Vilka mediaföretag kommer ha råd att 2018 lägga seriösa anbud på radiotillstånden, eller blir det bara en dragkamp mellan Bauer och MTG? Det sista vore mardrömsscenariot och ett gravt misslyckande för Bah Kunkes idéer. Därför hoppas jag att man anpassat det ekonomiska till mer normala nivåer så det blir en tillståndskamp som är värd namnet!

/JS16

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage