Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Med kroppen i en ny tid, men hjärnan någon annanstans | Reskortet - ologiskt tänkande och usel information »

Selånger Marknad - en del av Sverige...
Stafrin | 21 Augusti, 2016 19:38
Selånger Marknad, en tradition som för många är mer ett måste än en lust, i alla fall så får jag den känslan när jag nämner saken för folk jag känner. Sen 1983 har Sundsvallsbor vallfärdat till denna marknad ute på fältet precis utanför stan. Det är något speciellt med svenskarnas tradition att gå på marknader, för det är en sån intressant del av den svenska folksjälen, precis som dansband, folköl och röda stugor med vita knutar.

I de flesta städer finns en stor marknad där man går från stånd till stånd och botaniserar i lätt överprismärkta lågprisvaror av helt okända märken, tunnbröd, korv, hemstickade strumpor och vantar, trosor och kalsonger med festliga tryck, tröjor med tokroliga texter och artisttryck, hemgjort marknadsgodis, på tok för dyra serietidningar och DVD-filmer och lädervaror i alla möjliga slag. Dansband och marknader hör ihop, för från flera stånd så hör man Lasse Stefanz, Vikingarna eller något dylikt på svag volym från någon gammal bandspelare.
För att inte tala om alla flåshurtiga försäljare med mikrofon som för en trogen skara anhängare försöker med rapp käft demonstrera knivar, rivsjärnsset och andra kökssaker. Det sistnämnda har det varit rätt dåligt med på senare år och jag tror att det någonstans är en utdöende företeelse.

Dessa marknader är alltså egentligen så mycket lågbudget som finns vad gäller märken och kvalitet, men vi svenskar vallfärdas varje år, i mångt och mycket för att vi bara måste. Det har vi ju gjort i alla år, även om besökarantalet och försäljarantalet vad jag har hört minskar för varje år.

Men det intressanta med ett evenemang för Selånger Marknad är att det är ett tecken på svenskarnas behov av trygghet i livet. Det är som Jonas Gardell en gång sa om Svensktoppen:
"Inget förändras mer än i långsam takt!"
Man vet hur det kommer att se ut för alla stånd står på precis samma ställen varje år. Vild-Hasse står precis mitt emot rotundan, som vanligt, och bredvid honom en liten loppmarknad. Det billiga tältet med billigvaror mellan 5-20 kronor står på exakt samma ställe som de senaste 10 åren och det lilla ståndet med begagnade böcker stod också på samma ställe där jag alltid sett det. För som ni förstår så är jag inte ett dugg bättre. Det är en tradition som jag ändå alltid besöker varje år, trots att man funderar när augusti börjar:
"Undra om jag egentligen tänker gå på Selånger Marknad i år. Jag brukar ju knappt köpa något ändå..."
Man känner sig less och behöver nya utmaningar. Men likväl så står man där vid månadens slut i en smockfull buss på väg mot Bergsåker och ser fram emot trängseln och den lätta doften av grillrök och ladugård. Det är ju en del av traditionen...

Men plötsligt när jag går där och har endast köpt en liten serietidning för en femma så ser jag något helt nytt och märkligt. En second hand-butik från Hamsta har letat sig ut på marknaden med ett stånd. En ny stjärna som ska försöka bli en del av den stora traditionen. Och försäljaren har många backar med LP-skivor med sig! Jag hinner bli imponerad över att det åter finns vinylskivsstånd på Selånger Marknad innan jag blir fast ett tag. Det blev faktiskt den dyraste marknadsvistelsen på nästan 15 år. Så det blir nog ändå att stå i den överfulla dragspelsbussen nästa år igen, och nästa, och nästa...

/JS16

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage