Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Reskortet - ologiskt tänkande och usel information | Recept på en trevlig stad »

Gamla mordhistorier säljer leksaker
Stafrin | 07 September, 2016 20:53
Amerikanarnas förmåga att förvandla allt till en turistattraktion kan ibland förbluffa, men ibland också skrämma. Jag ska berätta en liten skräckis som bakgrundshistoria. Jag såg på en dokumentär igår om en ondskeful, hemsk och avundsjuk kvinna i det sena 1800-talet USA som hette Lizzie Borden. Hon misstänktes för att ha huggit ihjäl både sin far och sin styvmor i vredesmod. Alla visste på något sätt att hon hade gjort det, men det fanns inga bevis mot henne och hon släpptes fri, men fick leva resten av sitt liv ensam i sitt föräldrahem, där minnen och spöklika samvetskval förföljde henne.

Lizzie Borden har sen dess blivit något av en myt i USA, vars levnadsöde har dokumenterats, skrivits om och sjungits om titt som tätt. Ett hårdrocksband och dess ledare har även döpt sig efter henne, bisarrt, men säkert lockande för fansen på något sätt.

Huset där morden begicks och Lizzie Borden spenderade resten av sitt liv i har sen dess blivit ett vandrarhem och en attraktion. Tydligen så vill många sova i samma hus som en kall dubbelmördare från mer än 120 år tillbaka. Men det sjuka är att om man går in på lizzie-borden.com, hemsidan för vandrarhemmet, så kan man, dels kolla på en s k "ghost cam", alltså en kamera som kan filma i mörker, som livestreamar från Lizzie Bordens sovrum och där kan man titta hela dagarna om spökerna av de mördade Abby och Andrew Borden skulle dyka upp. Dels så har man producerat fram dockor av Lizzie Borden med yxan i högsta hugg och blod på klänningen som man kan köpa för 20$ styck. Jag kan säga att om jag hade ett barn som kom hem och meddelade att denne hade lekt hela dan med en docka föreställandes en blodig massmördare så hade jag kanske blivit lite rädd och börjat fundera på att ringa en barnpsykolog.

Men i USA är detta tydligen mer normalt. Folk köper dockan, sover gladeligen i huset och sitter gärna på internet och väntar på att de mördades spöken ska komma in genom väggen. Därför så väntar jag mig nu att man i framtiden ska göra dockor av Helge Fossmo och Sara Svensson och göra om Pingstkyrkan i Knutby till hotell. Eller varför inte dockor av Juha Valjakkalla (ni minns, Åmsele...) med gevär i högsta hugg och en "ghost-cam" i Åmsele. Jag vet, det låter helsjukt, men eftersom Sverige försöker i mesta möjliga mån att följa USA i fotspåren så är det väl inte en helt omöjlig tanke?

/JS16

Intressant?


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage