Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Gamla mordhistorier säljer leksaker | Tankar på ett tåg... »

Recept på en trevlig stad
Stafrin | 13 September, 2016 21:12
Sundsvalls kommun är ett under av logik. Jag fick tag i en broschyr om Sundsvalls statsvision, vilket är lika med hur man planerar att Sundsvall ska se ut inom de närmaste åren. Där fanns också ett 10 punkters-program med uppdrag som skulle leda fram till deras mål. Nummer 3 på detta program var:
"Bevara Sundsvalls stenstad!"
Bara någon dag innan stod representanter på Kulturmagasinets scen och nickade intresserat och instämmande när två arkitekter visade upp hur man planerar att bygga den gigantiska monstrum till skyskrapa på torget. Snacka om att bevara stenstan, inte! Verkar som att Sundsvalls statsvision mer liknar ett luftslott... som väntat.

För övrigt så tittade jag lite på den hearing som man hade på Kulturmagasinet, via Sundsvalls tidnings hemsida, och det liknade en traditionell hearing á la Sundsvall: alltså "ni lyssnar och kommer gärna med åsikter, men vi ska ändå sälja vår idé till varje pris, vad ni än säger!" Det är dock oroväckande många Sundsvalls bor som ändå är beredd att köpa idén, främst för att man anser att det behövs något nytt på torget och jag upprepar vad jag sagt:
I så fall måste Sundsvall vara Sveriges tråkigaste torg, om man till och med tycker att en skyskrapa är bättre.

Nu kanske någon undrar, vad vill JAG med torget då? Jo, börja med att ge upp allt dårskap om att man ska se ut som om man var Stockholm light. Man må ha gett upp namnet Norrlands huvudstad, men fortfarande lever ambitionen att leva som det. Sundsvall har en rik historia, lev efter städer som Härnösand, Gävle eller Hudiksvall och bygg ut detta och lansera det som något gammalt.
Sundsvall har klädaffärer och åter klädaffärer, givetvis med främst modekläder för ungdomar. Men om jag, till exempel, vill handla en elvara så får jag antingen gå på Clas Ohlson och köpa en lågbudgetvara eller åka till Birsta. Bygg ut stan med affärer för oss som inte bara strävar efter att ha det senaste modet i heminredning och kläder. Låt till exempel små affärer få finnas i centrum, såna små nischade affärer, inom vilket område det nu än vara må, som är specialiserade på vissa saker som nödvändigtvis inte är det mest kommesiellaste kassasuccéerna, men där det finns expertis och kvalitet före kvantitet och jättevinster.
Sen kan man väl inte säga tillräckligt många gånger att man måste göra parkeringssituationen bättre.
Jag tror att detta är ett rätt spännande recept på en bra affärsstad som i alla fall jag skulle ha användning av och gärna besöka mer. Den kanske inte ligger rätt i tiden, men är banne mig mycket mysigare och trevligare. Amen!

/JS16

Intressant?

Olika recept på en trevlig stad
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage