Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« En tanke till Navets nya städning | "Gissa låten" är en pinsam firmafest »

Bob Dylan som nobelvinnare - modigt eller desperat?
Stafrin | 13 Oktober, 2016 19:22
Bob Dylan får nobelpriset i litteratur, vad säger man om det? Om jag ska vara ärlig så vet jag inte. Det finns så många vinklar på detta. Först och främst så ska jag villigt erkänna, jag är HELT fel person att bedöma Bob Dylans verk. Jag har aldrig haft något intresse i hans protestsånger och tämligen stela musik. Min favoritlåt med Dylan är "When the night comes falling from the sky" från 1985 och den går mer eller mindre i discotakt, där ligger mitt intresse kring honom så ni vet förutsättningarna.

Därför försöker jag fokusera på Svenska Akademin och det dom har gjort. Nobelpriset i litteratur för mig kan jämföras med en PR-kupp. Vi ger priset till en författare som få känner till så denne får massmedial uppmärksamhet och PR i ett år och sen glöms bort och hamnar i second hand-affärernas bokhyllor. Fråga mig, jag får på mitt jobb in både Günther Grass, Doris Lessing och Toni Morrison mer eller mindre varje vecka och de säljs inte nåt nämvärt mer bara för att dom en gång vunnit nobelpriset. Därför är valet av Bob Dylan ett intressant stort steg bort från det och något som onekligen skapar intresse för priset och får folk att hoppa till och börja fokusera på priset igen. Man bryter mot gamla oskrivna regler och utmanar. Det är modigt.

Samtidigt när jag hörde om akademins val så undrade jag just då om det hade brunnit för dom. Musik är idag mer eller mindre en slit och släng vara, artister kommer och går och få består. OK, Dylans musik från förr spelas och älskas av många och har bestått. Men aktuell och aktiv idag kan man inte direkt kalla Bob Dylan, om man jämför med flera av de andra nobelpristagarna som ändå varit någorlunda aktiva i sitt yrke vad gäller produktion. Trots allt så var motiveringen att han fick det för de låttexter han hade skrivit FÖRR. Att då ge priset till en rockstjärna för texter han skrev för 40-50 år sen får åtminste mig att börja fundera på om det är ett modigt trendbrott eller om det är slut på bra författare numera och om den unga internetgenerationen, som knappt läser fysiska böcker, har skåpat ut nobelpriset så det bara är detta kvar. Men så illa kan det väl inte vara ännu på bokfronten.

Jag vill dock tro att det finns någon tanke bakom detta val och jag hoppas att det inte är någon början till en helt ny era där gamla hits från 60-talet och journalisternas skivbackar/spellistor belönas med ett pris som normalt borde uppmana folk att läsa lite mer böcker, hur tråkiga och okända de normala vinnarna än brukar vara.

/JS16

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage