Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« En tanke i halkkaoset i Sundsvall... | Ålderstecken deluxe »

Skiten sitter i fläkten - igen...
Stafrin | 18 December, 2016 10:43
Jag hörde just nu på morgonen ett gammalt avsnitt av "Eldorado" med Kjell Alinge från 1981. Ja, jag lyssnar på gamla radioprogram. Om jag samlar dom så lyssnar jag ju också på dom. Man upptäcker mycket spännande ny musik som man inte upptäckt tidigare och man får också nya insikter, så vandra vidare. I detta program sa Kjell en sak som fick mig att leende nicka instämmande. Han beskrev kultur, nöjes- och mediabilden 1981 med en mening som var riktigt kul:
"Hela skiten har fastnat i fläkten!"

Jag var sju år 1981 så jag tänkte lämna det året i detta fall, för meningen passar lika bra 2016 om man tittar noggrant. Kjell menade att så mycket av det som var kommersiellt dåligt har spridit sig överallt och det kan man ju säga idag. OK, undantag finns förstås alltid, men om man ser så här: Artister som inte varit aktuella på länge gör musik som passar för 2016, enstaka moderna dansbeats på Mauro Scoccos nya hits, Håkan Hellström-gitarrer eller Veronica Maggio-house på kända svenska artister, Whitney Houston-wailande på artister som inte har rösterna, de mest lyssnade radiokanalerna idag måste spela de moderna hitsen för att överleva och TV-program inspirerade av dokusåpatänkande, "Osbournes" och "Stjärnorna på slottet". Tänk inte utanför ramarna ett dyft och var så ytlig och glamourös du kan för hela skiten har fastnat i fläkten!
Jag saknar nyskapande och eget kreativt tänk idag, folk som går sin egen väg och struntar i hur mycket det säljer. De finns säkert, men syns inte och syns du inte så finns du inte, som det heter i medierna.

Nu kanske en del reagerar och säger:
"Men så har det väl alltid varit i alla tider?!"
Jo, det stämmer, om man tänker efter. Vad som är skit är förstås tycke och smak, jag är medveten om det. Jag har säkert haft min beskärda del av skit på mig också en gång. Det har vi nog alla haft någon gång i livet! På 80-talet så kapitulerade även de mest trogna rockartisterna och la till en trendig kommersiell synth och en slagkraftig refräng på sina hits och även de artister som svurit att aldrig vara med i lekprogrammen ställde till slut upp och lekte i "24 Karat" med Harald Treutiger. Självklart är detta lite tvetydigt, eftersom alla som känner vet hur mycket jag vurmar för det 80-tal där enligt många fläkten hade gått varm.

Men jag kan ju då bara tala för den tid vi lever i nu och den smak jag har idag och Kjell Alinge hade rätt:
"Hela skiten har fastnat i fläkten".
Och det verkar inte bli mycket renare än på ett tag...

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage