Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Fikabordet ger hopp i dramatiken | Internationell festivaljury är tävlingens frukt! »

Tillbakablick genom 10 år VII - Melodifestivalen och Loreen
Stafrin | 05 Mars, 2017 17:50

Jag lovade när bloggen fyllde 10 år att jag skulle fortsätta att blicka tillbaka och följa upp spaningar som varit och hur det utvecklats sen dess. Jag har väl lyckats sisådär med det, jag vet. Men bättre sent än aldrig. Det var dessutom så passande när jag kastade en glimt på framsidan av Aftonbladet och såg hur det stod med stora rubriker:
"Loreens superfiasko!"
Tydligen så lyckades inte den forna Eurovision-vinnaren att ta sig vidare till finalen från andra chansen (jag såg förstås inte "andra chansen" igår). Att Loreen inte lyckats med karriären efter segern med "Euphoria" behöver man ingen hjälp för att inse. Det är hela fem år sen hon vann och lika många år sen jag skrev min bloggartikel om det.
Sen tog det inte mer än två år innan hon gjorde klädreklam i TV för ett märke och fem år innan hon, som bortglömd stjärna, såg festivalen åter som sin sista chans och åkte ut med buller och brak. Och mediakåren skrattar pekandes skadeglatt, typ:
"Där fick du, din föredetting!"

Vad man redan har glömt och ignorerat är att detta också är ett misslyckande för Aftonbladet själv, för det var en viss Markus Larsson som direkt efter segern, upptagen med sin egen "euphoria", skrev att:
"Loreen är större än ABBA!"
Säger du det? Större än ABBA? Jag vill inte slå på egen trumma för mycket, men jag skrev då:

Loreen är inte större än ABBA
Den genre som "Euphoria" representerar, eurodiscomusiken, är också en genre som oftast handlar mycket mer om en slagkraftig låt på dansgolven än vem som gör den. Om man nu inte som Leila K eller flera modernare dansartister klär av sig eller skapar kaos för sin succé förstås, men det tvivlar jag på att Loreen gör om man ska tro den image hon skapat hittills. Risken är alltså att inom ett par år så minns man förstås att Sverige vann, men låten nynnar folk lika lite på som man nynnar på "Take me to your heaven" idag.
(Originaltext: http://stafrin.bloggsite.se/post/362/20674)

Den musik hon gjorde då är för mycket av slit- och slängvara för att ens komma i närheten av legendstatus som de tidigare vinnarna i festivalen. Jag vet ju att kasta sten i glashus är typ det enda Aftonbladet är bra på, men Loreen kanske kan vara en tanke till alla som tror att "mellon" är en genväg till en stor karriär. Musikbranschen idag funkar inte så lätt längre, inte när vi knappt får behålla den musik vi förväntas nynna på året ut...

/JS17

Intressant?


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage