Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Hur tänkte dom här? Del 1 - Vykort med älgbajs | Att lyssna - ett medel mot våldet »

Gösta Ekman - en svensk humorklassiker är borta!
Stafrin | 01 April, 2017 21:01
Det är alltid tragiskt när personer som alltid funnits där och gjort så mycket bra saker plötsligt inte längre finns där. Man tror att man är förberedd på att vi inte lever alltid och ändå blir man väldigt chockad när det till slut kommer. Men jag skulle ändå vilja lyfta på hatten i vördnad mot en stor komiker som har gått bort och som varit en del av den klassiska komiska revy- och humorvärld som jag så länge älskat, nämligen Gösta Ekman. Han avled 77 år gammal och var ännu en av personerna kring Hasse Å Tage som nu inte är med oss längre. Dom är inte många i livet längre och färre blir dom.

Papphammar var jag inte något stort fan av, kanske för att jag aldrig varit något fan av den typen av "ramla och göra bort sig"-humor som den karaktären i mångt och mycket stod för. Jo, den sketchen när han ska presentera vädret och allt som kommer ur honom är pinsamma sexuella anspelningar är riktigt kul. Däremot så är Gösta Ekman främst för mig förknippad med Hasse Å Tage och en lång rad legendariska sketcher. Jag kan bara rabbla de flesta av sketcherna i min kanske största favorit av Hasse Å Tages revyer, "Lådan", där Hasse och Tage gjorde en väldigt liten revy med bara Gösta och hans dåvarande fru Fatima Ekman, fast med väldigt långa titlar på sketcherna. Det var där som vi undrade vad dom har för sig i banken efter tre. En annan klassiker är där Hasse Alfredsson och Fatima ska försöka skaffa barn och Hasse frågar en rätt förbluffad Gösta Ekman, som ska föreställa läkare, när barnet kan bli statsminister.

Vi minns också alla Hasse och Göstas drift med "Fredrik Ståhls sägner", deras grova politiska satir i "Grådan", när Gösta lite förläget plockar upp en flöjt ur fickan i "Vad har du i fickan, Jan" eller när Tage Danielsson och Gösta Ekman drev hejdlöst med den svenska biståndsfrågan i "Bolla bolla". Gösta var lysande på att spela lite lätt bortkomna män med lite pinsam attityd och lyckades med sitt otroliga minspel skapa stor humor! Man skulle kunna säga att han i agerandestil i mångt och mycket var lite av föregångaren till Robert Gustafssons nuvarande stil. Gösta Ekmans lite vilsna karaktärer passade också så otroligt bra ihop med Lena Nymans mer bitchiga och tuffa brudar och de båda hade en lysande kemi ihop!
Och filmerna under 60- och 70-talet, "Att angöra en brygga" eller "Mannen som skulle sluta röka", filmer där Gösta Ekman briljerade med sin mimik.

Under 80-talet så blev han Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson med hela folket i "Jönssonligan", en karaktär som skapade stor komik med sitt enorma ego och löjligt stora överlägsenhet, men som också var lysande när han misslyckades och bröt ihop.

Jag är dessutom en av få som tycker att Gösta Ekmans version av "Martin Beck" faktiskt inte alls var dålig utan Ekman lyckade bra att gestalta en lätt trött och sliten poliskommisarie som ska försöka lösa mord med hjälp av ett gäng grava original i sin polisstab. "Roseanna" är faktiskt en väldigt underskattad svensk polisthriller!

Gösta Ekman sa vid ett tillfälle de legendariska orden "Jag var känd redan som spermie", vilket ju var sant, men ändå så lyckades han att inte ryckas med för mycket i kändishysterin utan var en rätt stillsam person utan några större skandaler, som i regel aldrig var med i frågesporter eller kändisprogram och var en väldigt intressant person att lyssna på när han gav intervjuer. Så för den enorma humor, den mimik och de filminsatser som han givit Sverige så kommer jag att sakna Gösta Ekman. Svenska humorklassiker växer inte på träd numera, utan snarare så är de sällsynta frukter som man får skörda och leta för att hitta. Tack för din gåva till svensk humor och svensk underhållning, Gösta!

/JS17

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage