Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Gösta Ekman - en svensk humorklassiker är borta! | Hur tänkte dom här? Del 2 - Skum docka »

Att lyssna - ett medel mot våldet
Stafrin | 09 April, 2017 20:04
Helgens händelser i Stockholm kan ses ur många perspektiv. Låt mig först uttrycka mitt medlidande med offren och de skadade till lastbilsdådet på Drottningsgatan. Dylika händelser är hemska saker som ska stävjas och förhindras, inget snack om saken. Offrade människoliv ska aldrig accepteras! Men det finns också fysiskt offrade människoliv och psykiskt offrade människoliv. Det kanske låter lite överdramatiserat, men jag blev fly förbannad när jag såg löpsedlarna på Aftonbladet och Expressen.
"Sverige attackerat!", stod det med ENORM stil och givetvis den hemskaste mest passande bilden som exempel.

För det första så är detta inte den första terroristaktionen, inte ens i Sverige. Det är den första i Sverige av den karaktär som de senaste åren hänt på enstaka platser i världen och Europa, Tyskland nu senast. Men att därtill gå ut och måla upp som värsta krigsaktion, "Sverige attackerat!", är en bra bit.

För faran med detta är att för att få några kronor mer i försäljning så har media därmed skrämt upp folk än mer och skapat ett klimat i Sverige som riskerar att gå ur över oskyldiga människor, invandrare och nyanländna som vill göra rätt för sig och som största problem för många är att de har en annan religion, islam, den islam som INTE går ut över andra. Kommer Aftonbladet och Expressen att lika hårt som man skriver att Sverige är attackerat att senare hjälpa de invandrare som verbalt (eller om det vill sig riktigt illa, fysiskt) blir attackerade eller som blir exempel för ett eventuellt allt mer ökande Sverigedemokraterna till valet?

Vi kommer aldrig att få bukt med den här typen av terrorism om vi låter våldsspiralen, både den fysiska och verbala, stiga utan att lyssna på varandra och försöka att titta på situationen. Att fundera på varför sker det som sker istället för att bara ta till hat och som igelkotten rulla oss som en boll med taggarna åt alla håll. Och det gäller alla, IS-anhängare som drabbade som Stockholmsbor och andra människor som de som står för orden "Inte rasist, men...".

Jag ska till Stockholm i maj och jag lär få frågan i morgon eller under de närmaste dagarna:
"Kan du åka ändå...?"
Jag firar 20 år som Stockholmsresenär i år. 1997 var jag för första gången i Stockholm och sen 2000 har jag återkommit dit ofta för att koppla av, shoppa skivor och fotografera och jag har ALDRIG upplevt något farligt under dessa år. Jag ser, som jag berättat i en tidigare text här på bloggen, Kanal 5-serien "Tunnelbanan". Visst, det är Stockholmsnärden i mig som blir glad av att se bilder från stan och man därmed minns känslan att åka tunnelbana och vara där. Men de bilder som förmedlas, av packade människor som gapar och skriker, vakter som brottare ner folk och annat har jag aldrig upplevt personligen. Och ser man på hur terroristdåden varit de senaste åren så har de flyttat sig ganska mycket runt Europa, förutom möjligen runt Frankrike och Belgien. Jag tror inte att det sker mer terrordåd i Stockholm (eller annan stad) än det har gjort innan denna helg. Därför är jag inte det minsta rädd, för annat än möjligen vad detta kommer att göra för Sverigedemokraterna till valet. Jag vet att det låter som en fredsklyscha från 80-talet, men kan vi inte motverka hatet och börja lyssna på varandra? Vi kanske inte helt förhindrar våldet, men vi gör det oändligt mycket svårare.

/JS17

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage