Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Här kommer alla festivalerna - på en och samma gång | Lite tempo i uttycken »

Det vackraste i Sundsvall - och hur det bevaras...
Stafrin | 23 Juli, 2017 22:21
OK, jag vet att jag skrivit lite i sommar, men det har varit för lite tid tyvärr, men jag ska försöka bättra mig. Jag vet också att jag är bra på att kritsera och klaga på den kommun jag bor i och inte helt utan anledning heller. Det är väl oftare lättare att kritisera där man hoppas att texten ska leda till någon sorts förbättring än att berömma där man likväl är nöjd och inte kan eller vill göra så mycket med det. Men för att lite väga upp kritiken ska jag lista mina tre favoritställen i Sundsvalls kommun där jag helst av allt gillar att vara på.

- Inre hamnen: Jag vet, en stor betongbro skymmer utsikten egentligen och det borde dra ner betyget rejält. Men jag kan inte hjälpa det, hamnen är så rofylld och skön, framför allt sommartid, med sina båtar som ligger och guppar i kajen, fåglar som simmar och vandrar omkring och flanerande sommarmänniskor på kajen. Ett avsnitt av det legendariska radioprogrammet "Eldorado" i lurarna och jag känner mig avkopplad till 1000! Nu har Café Charm dessutom smällt upp ett café där, vilket gör det hela ännu bättre och lysande!

- Södermalm: Jag erkänner, det är mycket nostalgi också som gör att jag trivs att vandra bland Duvans Fritids och runt området, eftersom jag i 80-talets början gick både på skola, bodde där och gick då på fritids där. Men Södermalm är det närmaste Sundsvall har som kommer i närheten av Gamla Stan i Stockholm eller Haga i Göteborg. Ett skönt småantikt område där husen är i allsköns färgglada färger, blandat med sten och trä och allt är så avkopplande lungt. Nostalgi och ögonfröjd i ljuv förening...

- Spikarna på Alnö: En sommarstuga vill jag helst av allt ha på ett ställe där jag kan få se något annat än det jag ser annars, på ett nytt ställe där jag kan få vara med om nya saker och samtidigt hitta min egen sommar. Men om jag någon gång skulle skaffa ett sommarställe i Västernorrland så kommer det att ligga på Alnö och Spikarna. Här står tiden still med de gamla fiskarhusen, den antika kyrkan, klockstapeln och båtarna som tuffar förbi. De röda stugorna med dom vita knutarna, här finns dom. Men framför allt så är det känslan att ligga på klipporna en sommardag, se vattnet glittra, en båt sakta segla förbi och lyssna på Bryan Ferrys sommarljuva "Slave to love". Då är det sommar för mig och då trivs jag som bäst!

Så visst finns det positiva saker med Sundsvall också, även om det är långt annat än gallerior, Birsta och stenstäder. Jag fick en intressant idé när jag var i Göteborg nu för någon vecka sen. När nu Göteborg satsar rätt hårt på att visa upp hur stan såg ut en gång i tiden med gamla hus och ständiga påminnelser om livet förr, Stockholm har Gamla Stan som en påminnelse om tiden förr, Gävle har sitt Gamla Gefle och Sundsvall strävar, om än inte längre officiellt men ändå, att få en sorts huvudstads stämpel:
Om man nu tvunget tydligen måste lägga pengar i kommunen på turistattraktioner istället på människorna i stan, bygg en stadsdel en bit från centrum som är en replika eller liknar Sundsvall som det såg ut innan branden.

Vi har ju Stenstan, säger kanske någon då. Och Stenstan i all ära, den har sin historia, men vare sig Haga eller Gamla Stan ligger mitt i smeten i Stockholm eller Göteborg utan en liten bit ifrån, så våra stenbyggnader känns mycket som utnötta vardagssaker numera. När inte ens Sveriges huvudstad bara har moderna trendiga saker för unga som flashar, säljer och är hippt hela tiden, varför ska då vi ha det? Jag kanske är ute och cyklar här, men det var en tanke som flög in i mitt huvud efter att ha varit i rikets båda två största städer detta år. Det riktigt gamla säljer även i dessa städer, satsa på det här också som turistattraktioner. Tänk er att kunna gå längs gamla kullerstensgator och gamla röda trähus (som faktiskt är möjligt 2017 på ett annat sätt än 1888), kanske titta in i en väldigt udda specialaffär och kanske njuta av en skön föreläsning eller viskonsert i områdets centrum. Hela området andas 1800-tal och känns geniunt. Jag tror att det skulle bli en helt annan turisttillströmning då. Det måste ju i alla fall vara vackrare än byggnadsställningar, sand och grävskopor...

/JS17

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage