Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Stockholm Jazzfestivals svåra vägval | Doping - inget som förvånar längre! »

Kvinnojouren i Sundsvall stöter bort zigenarkvinnor
Stafrin | 27 Juli, 2006 20:44
En ständigt utsatt grupp i samhället är romer a k a zigenare. De portas här och var i samhället. Och jag ska inte sticka under stolen att det finns zigenare som stjäl och som har problem att anpassa sig till ett svenskt liv. Man kan diskutera länge om anledningen till det. Kanske är det så att ju mer utstött man blir, ju mer bitter och desperat blir man, utan att ta parti allt för mycket...
Som vanligt så är människan snabb och drar alla över en kam. Lars Ekborgs klassiska sketch "Bunta ihop dom" är mer sanning än man kan tro. Har några gjort fel så är alla skurkar.
Men nu är de i Sverige och då kan man fundera på hur vi ska förvänta oss att de ska anpassa sig och integrera sig om vi inte ens kan eller vill skydda deras liv. Idag så mötte jag en ung kvinnlig zigenare som flämtande och uppskärrad ville ha hjälp och skydd från sin galne man som hon till sist lyckats fly ifrån och som skulle misshandla henne och döda henne med en kniv. En äldre kvinnlig bekant till mig tog med henne och ringde Kvinnojouren i Sundsvall, som då ska hjälpa misshandlade kvinnor. Kvinnojouren säger då att man inte ville hjälpa henne, eftersom hon är zigenare. Och detta fick mig att fundera på vilken funktion en förening fyller som säger sig verka för kvinnors och flickors rättigheter och som sen diskriminerar och stöter bort en misshandlad kvinna på grund av hennes etniska bakgrund. Nu fattar jag också att det finns andra jourer ute i landet som är bättre och att detta nu speciellt handlar om Kvinnojouren i Sundsvall. Men det vore kul att veta hur detta motiveras och om denna romerkvinna ska straffas för vad några andra från samma folkslag har gjort eller inte gjort. Nu slutade detta drama med att polisen kontaktades och kvinnan togs ut bakvägen. Men Kvinnojouren i Sundsvall har nog en del att fundera över om man vill bli tagen på allvar i fortsättningen. Det finns zigenare/romer som vill leva normalt som och bland alla andra. Låt dessa få göra det då.

/JS06

 #
User Comments
Romer [Reply]
Victoria Ström | 28 Januari, 2008 14:42

Hejsan. Jag kommer från omvårdnadsprogrammet på Västermalm. Just nu arbetar vi inom ämnet romer och jag undrar ifall du känner några sådana individer. Isåfall skulle jag väldigt gärna vilja intervjua någon med romskt ursprung. Tacksam för svar snarast möjligt! Min emailadress är: viiikan_@hotmail.com

Kvinnojouren i Sundsvall. [Reply]
EvaLis. | 20 Mars, 2008 20:00

Om inte en kvinnojour hjälper kvinnor på grund av att de är romer vart skall då dessa kvinnor vända sig för att få hjälp?

Sjukt sa EvaLis!

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage