Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Sommartoppsfusket i P3! | Låt Pluto få vara en planet »

Alliansen vinner på regeringens misstag
Stafrin | 22 Augusti, 2006 20:16

Valet i Sverige är nu inte ens en månad bort och valrörelsen har på nåt sätt varit mycket snällare och lugnare än det varit på många, många år. Tidigare har partierna haft en förmåga att gå ner på nästan personlig och kränkande nivå, men man har hållit det väldigt lugnt ännu. Och andra sidan så är det också det första riktiga valet efter mordet på Anna Lindh. Om detta så har fått partierna att sakta ner tempot eller inte kan man bara spekulera i. Ska man dock gå efter prognoserna så får Göran Persson sitt livs tuffaste kamp om toppen, för Alliansen har flyt nu. Men personligen så tror jag inte att det är borgarna som varit så övertygande att folket gått man ur huse till dem. Det är socialdemokraterna som under de senaste åren varit så usla att folket inte ser nåt val, antingen valskolka eller ny regering. Överallt jag går så har jag hört folk som sagt att socialdemokraterna nu är mer borgare än Alliansen. Om socialdemokraterna ska kunna få luft under vingarna igen i framtiden så måste man lätta på barlasten som tynger dem, alltså Göran Persson. Han må vara en skicklig talare, men han är definitivt ingen bra företrädare nu för ett parti som sen 30-talet talat om att alla är lika värda och att alla ska ha vård, skola och omsorg. Framför allt inte i ett samhälle där alla som inte är mellan 20-40, inte har ett bra jobb och inte bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö är allt mer undanskuffade. Det är med andra ord, precis som inom fotbollen, dags att byta förbundskapten.Vänsterpartiet har nu hamnat under 4 % spärren i undersökningarna. Jag var och såg partiledaren Lars Ohly på torget här i Sundsvall och åter försökte man göra allt för att visa att man är ett självständigt parti som vågar trotsa socialdemokraterna och som skäller på Alliansen. Problemet var att ingen trodde på honom. Ju mer han skällde på Göran Persson för regeringens utrikespolitik, ju mer framstod vänsterpartiet som regeringens trogna knähundar. Och logiken är ju intressant, att man i medierna säger att man kräver en regeringspost för att stödja en socialdemokratisk regering samtidigt som Lars Ohly på torget sa att man inte vill ha en borgerlig dito och att man inte tror att vänsterpartiet kommer att få egen majoritet. Lars Ohly har alltså målat in sitt parti i ett hörn.
Alliansen har alltså lugnt kunna utnyttja Göran Persson och regeringens alla misstag under dessa fyra år. Blockpolitiken är allt tydligare (åtminstone på papperet) och det finns snart knappt nån skillnad alls mellan de fyra borgarna i Alliansen. Eniga, kanske, men de väljare som röstade på dem för det skillnader som trots allt fanns förut då? Jag känner en hel del kristdemokrater som är ganska besvikna på att deras parti nu liknar moderaterna mer än ett eget parti. Och jag känner både folkpartister och centerpartister som lämnat partiet för att deras politik mer och mer ligger åt höger. Om detta är en last för Alliansen återstår att se.
Klarar man dessutom av att stå bredvid kristdemokratledaren Göran Hägglund utan att synas så ska man ha ett fysikpris för en blekare och färglösare partiledare finns det nog inte.
Så drygt tre veckor innan valet så tror jag på en borgerlig seger. Vad jag hoppas på och vad jag tycker om partiernas valprogram väntar jag med att kommentera först närmare valdagen. Vad jag dock saknar är ett parti som i valet vågar diskutera frågor som hur låginkomsttagare ska klara sig, hur pensionärerna ska göra för att samhället ska bry sig om dem, hur invandrare ska få jobb eller hur man förebygger missbruksproblem på ett effektivt sätt. Sociala frågor som helt hamnat i bakgrunden… som vanligt.

/JS06


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage