Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Knutby II – succéthrillern är här igen! | Reinfeldts våndor i TV »

Alliansens jobbpaket ett luftslott
Stafrin | 02 September, 2006 18:18

Arbetslösheten är valets viktigaste fråga, det har jag nu hört ca 1 miljon gånger. Jag tycker det är intressant hur något problem som ännu inte fått nåt vettigt förslag på lösning kan vara valets viktigaste fråga. Vid en fortsatt socialdemokratisk regering så kommer det att fortsätta med nuvarande form; arbetsmarknadsåtgärder för att få ner siffrorna, fagra löften och lögner. Vid en Alliansstyrd regering; så sänks arbetsgivaravgiften… och…arbetsgivaravgiften sänks. Jag hörde Centerpartiets partiledare Maud Olofssons partiutfrågning, som fått så mycket beröm i medierna, och måste säga att jag aldrig har hört nåt mer luddigt i frågan om arbetslösheten. En ung flicka i publiken frågade om hur man förklarade logiken i att det ska satsar på att få in ungdomar i arbetslivet och sen samtidigt ska göra det lättare för företagen att avskeda samma kategori människor. Maud Olofsson flummade runt med att säga tre gånger att det viktigaste var att få folk in i arbetslivet, att en fot inne var viktigare än två utanför och efter ett tag kasta ur sig att andra företag kommer att sen anställa de andra ungdomarna. Om jag tolkar det rätt så innebär det ingen trygghet alls utan man ska kastas runt mellan olika företag i sitt liv. Till skillnad från idag då man via praktikplatser också kastas runt mellan olika företag i sitt liv. Varje fråga sen där programledarna Marianne Rundström och Mats Gunnarsson försökte komma till försämringen för de arbetslösa möttes av ett ”vi måste få folk in i arbetslivet”.
Alliansens jobbpaket är för mig ett luftslott där man hyser en oerhörd tilltro, större än socialdemokraterna till och med, till näringslivet, i en tid då girighet och desperat ekonomisk vinst är viktigare än de anställda och företagen avskedar 30-åringar för att de är för gamla. Kommer dessa företag sätta igång och vrålanställa folk till höger och vänster bara för att arbetsgivaravgiften sänks? Alliansen vet att man vill få in folk i arbete och lockar med det. Vad som sen händer efteråt, hur det ska gå till och vad som händer med de som inte kommer in tycks man inte bry sig om, ja, förutom sänkning av arbetsgivaravgiften.
Ungdomarna är valets viktigaste arbetslöshetsgrupp. Och inget snack, ungdomar ska ha jobb, men att partierna tar upp detta ser jag inte som nåt annat än ett sätt att försöka locka första-gångs-väljare, och få dem att slita sig från Piratpartiet. Jag har hört löften om ”Jobbagenter”, ”Ungdomsanställningar” och gud vet vad under detta val. Jag är 31 år och vill också ha jobb. Jag känner flera 50+-människor som också vill ha jobb. Men jag har inte hört nåt som hjälper oss. Varken från socialdemokraterna eller från Alliansen. Däremot ska min ekonomiska ersättning ska sänkas. Varför vet jag inte, men eftersom Alliansen anser A-kassan vara ett socialdemokratiskt bidrag för att göra inget så antar jag att det är ett form av straff, trots att jag försöker söka jobb så gott jag kan. Jag vet bara att de arbetslösa måste desperat in i arbetslivet, hur undrar jag om politikerna ens själva vet. Man ser inte skogen för alla träd…

/JS06


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage