Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Reinfeldts tre gyllene ord... | Arbetsförmedlingschef orolig för nye ministern »

Den nya genomtänkta regeringen
Stafrin | 06 Oktober, 2006 12:06

Laguppställningen är klar. Sverige har fått en ny regering. En rejält ung regering där alla ministrar är yngre än Göran Persson och de flesta är under 50. Men oavsett om jag nu inte alls gillar alliansen och inte tror för 5 öre på deras löften så får jag ändå gratulera dom till en väl genomtänkt regering, utåt sätt alltså. Man har satsat på både ministrar som ska ge regeringen sin popularitet och ministrar som ska flytta fokuseringen bort från de eventuella åsikter som tidigare legat dem i lasten. Som valet av folkpartiets Nyamko Sabuni som integrations- och jämställdhetsminister i en regering där två av partierna sen tidigare har kritiserats hårt för språktester och annat.
Valet av Carl Bildt som utrikesminister var, som nån sa på TV 4 i morse, ett måste för att kunna överskugga den kraft som Jan Eliasson hade i förra regeringen. Men givetvis är det ett genidrag att ta den som är landets mest accepterade och populäraste moderat som minister för ett område som han redan tidigare sagts klara bättre än sitt förra statsminister jobb. En utrikesminister med mer kontakter utomlands än Carl Bildt får man nog leta efter.
Som finansminister får vi en mattenörd med hästsvans och ring i örat. Anders Borg var tidigare känd för att vilja montera ner både välfärd och AMS, men har sen dess ”gjort en omsvängning genom saklig analys och livserfarenhet”. Och förvisso sitter Borg redan i AMS styrelse, men det är på den här posten som vi verkligen får se hur stor hans omsvängning är.
Däremot tycker jag att det är en svaghet att regeringen har diverse personer som redan i första intervjun erkänner att de aldrig hållit på och inte riktigt kan sitt ministerområde. Både nye kulturministern Cecilia Stegö Chilò och handelsministern Maria Borelius (två dar gammal i riksdagen) är riktigt gröna i sitt område och frågan är hur bra det är om man har ansvar för två viktiga poster i en regering. Inom kulturen så är det behövligt med en person som ser att kultur som det ser ut idag måste breddas och även inkludera sånt som inte nödvändigtvis är det störst kommersiella och ger storvinst för feta bolag och sponsorer.
Intressantast tycker jag att se hur det ska gå i socialfrågorna och inte minst alkoholfrågan där man har två kristdemokrater (socialminister Göran Hägglund och folkhälsominister Maria Larsson) för är det inom någon fråga där alliansens åsikter går isär så är det i den frågan.
Jag kan inte påstå att jag ser fram emot fyra år med denna regering, men det ska bli intressant hur den ska kunna leverera alla löften. Visst kan inte allt komma på en gång, men då gäller det att man kan prioritera rätt saker och vänta med rätt saker. Man har redan flaggat för att plusjobben, friåret och andra arbetsmarknadsåtgärder ska skrotas i januari 2007. Alltså måste de hyllade sänkningarna av arbetsgivaravgifterna komma snarast om man nu inte vill ha en massa arbetslösa som sitter hemma till 2008.
Sen så ska det alltså bli intressant och se hur Alliansen ska kunna hålla ihop. Det är en sak att stå och le i TV-rutan i två års tid inför ett val, ett annat när verkligheten knackar på porten. Givetvis är Fredrik Reinfeldt mån om att försöka hålla ihop regeringen till valet 2010 och för det måste kvartetten stå och le i fyra år till. Men det är inget normalt äktenskap som man har ingått i. Det är ett månggifte och i ett sånt äktenskap finns det stor risk att en partner hamnar i bakgrunden.
Men vilket fall som helst, man har gjort en smart regering som funkar väl i medierna. Men nu ska de också funka i praktiken också.

/JS06


 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Jari | 06 Oktober, 2006 13:36

Det ska bli intressant att se hur det går med samhället nu, jag ger väl inte mycket för en borgerlig regering trots att jag är egenföretagare.

Jag betalar hellre lite mer så att alla har det bra än bara dom rika eller företagarna. Jag har ju alltid varit sosse så det går ju inte ur utan jag vurmar mer för dom svaga i samhället än att jag själv ska få det bättre.

Jag tor väl i och för sig inte att jag kommer märka nån skillnad och tror inte på att samhället blir bättre heller med den nya regeringen

Det ska också bli kul att se hur fel alla gnällspikar har haft när dom har klagat och anklagat sossarna för att det är deras fel allt skit som händer i samhället. Då får vi säga vad var det vi sa om ett par år och har bevis på hur fel alla borgarbrackor hade hehe..

(no subject) [Reply]
Stafrin | 06 Oktober, 2006 16:30

Jag är i botten Vänsterpartist på röstsedeln, men egentligen så följer jag nog i Tage Danielssons fotspår och kallar mig Humanist.

Det som slår mig är dessa "Nybörjare" som inte har ett dyft aning om sitt område (Stegö, Borelius). När socialdemokraterna utser såna ministrar så får de på pälsen rejält. När borgarna nu gär det tycker alla att det är intressant.

Jag är så positiv att det enda jag sträcker mig till är att hoppas på att samhället inte blir sämre. Det finns vissa ministrar som jag, efter ett tags påläsande, bävar lite för. Anders Borg är jag inte så glad över och Cecilia Stegö-Chilò känns inte alls bra för svenskt kulturliv.

/JS06

Den nya genomtänkta regeringen [Reply]
Henric | 07 Oktober, 2006 16:26

Jag är ändå försiktigt positivt överraskad av regeringssammansättningen. Anders Borg känns spännande för mig liksom Bildt och Maud Olofsson. De riktigt svaga korten är då tokfigurerna från högerhåll, Timbros Cecilia Stegö-Chilò, fps Nyamko Sabuni och den fullkomligt galna konservativa biologisten Maria Borelius, alla som sagt hämtade ur högerns yttersta periferi och så gott jag kan se dessutom utan vare sig erfarenhet eller dokumenterat omdöme...

Men trots allt som helhet, betydligt bättre än väntat. Ingen Johan Pehrsson som justitieminister t.ex. och ingen Rojas någonstans, samtidigt som den enda riktiga moderata bunkerfiguren är Odell...

(no subject) [Reply]
Stafrin | 07 Oktober, 2006 17:59

Sabuni har jag genom hela tiden sett som Leijonborgs dåliga samvete. Varje gång FP ska diskutera integrationspolitik så skickar man fram henne för att inte få rasiststämpeln på sig efter språktestförslaget.

Stegö-Chilò håller jag med om är ett riktigt stolpskott. Maria Borelius känns lika seriöst som Jens Orback var för S-regeringen. En mediafigur som ser i bra ut i pressen. Men det är sånt som man har planerat i Alliansen, PR-mässiga namn som ska sälja regeringen.

/JS06

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage