Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« En nyårsfundering till 2007 | Kampanj för hemlösa i Paris »

Språkförbud istället för språktest
Stafrin | 03 Januari, 2007 10:03
Vissa förslag från ett politiskt parti är så vattniga att det lyser igenom att det måste finnas nåt annat bakom idén. Som folkpartisterna Allan Widman och Ewa Bertz idé om att förbjuda annat språk än svenska i klassrummen. Ska man på allvar tro att Folkpartiets viktigaste mål är att bestämma vilket språk som invandrarelever ska få prata under de dryga 15-20 minuter som det tar att fylla i de uppgifter läraren gett ut? För det första så är det respektlöst mot alla nya invandrare i klasserna som kanske bott i Sverige knappt ett halvår. Man kan inte lära sig något med kniven mot strupen, utan ett nytt språk lär man sig bäst i sin egen takt. Dessutom är det så utpekat att det handlar om invandrare, vilket för mig är diskriminerande. Det skulle förmodligen inte gälla om två infödda svenska elever satt under en lektion och smygtränade på engelska eller tyska provet. Jag kan tycka att det är mer skandal i så fall att många lärare idag inte ägnar mer tid till undervisning, utan bara slänger ut ett papper och låter eleverna göra vad de vill sen.
Detta förslag är solklart bara ett annat sätt att revanschera sig och få igenom sitt diskriminerande språktestförslaget som FP så snöpligt fick ge ifrån sig vid regeringsbildningen, idén som för sex år sen räddade folkpartiet i valet. Nu när partiets trovärdighet är lika med noll efter spionaffären och siffrorna faller som ett JAS-plan så behöver man något för att lyfta igen och gamla idéer kan ju bli nya om man putsar riktigt bra.
Naturligtvis är det bra att värna om det svenska språket, det är jätteviktigt, men vi måste också respektera andra människors kunskap och egenskaper. Och i en tid då Sverigedemokraterna växer sig starkare, framför allt i det området som förslaget kom ifrån, nämligen Skåne, så är det extra viktigt att visa upp en mer tålmodig och trygg attityd mot invandrare och inte bara pressa dom i ett hörn hela tiden. Och jag är nästan säker på att om nån av oss infödda skulle flytta till till exempel Israel eller Italien och där möta en annan svensk så skulle vi direkt sätta igång och prata svenska med den människan och förmodligen hålla det sen.
Så om FP istället funderar på hur man ska få undervisningarna i skolan att i över huvudtaget att fungera, så tror jag att skolorna och eleverna själva klarar av att hantera eventuella språkproblem själva.

/JS07
 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Hanna | 04 Januari, 2007 07:40

Kommunisterna har skrivit bra om folkpartiets utspel på http://www.skp.se/malmo

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 04 Januari, 2007 15:57

Bra! Även om jag inte stöder dom normalt så är det kul att se fler och fler reagera!

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage