Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Pant på batterier - bra danskt förslag! | Är vi säkrare med ständig övervakning? »

Media bjuds på skandaler som Carl Bildts
Stafrin | 09 Januari, 2007 08:37
När jag ser historierna kring Carl Bildts optionsaffärer så slår det mig hur mycket svenskarnas tolerans har förändrats. Hade detta varit för 10 år sen, med den socialdemokratiska regeringen, så hade väljarna gått man ur huse och krävt Lena Hjälm-Walléns avgång. Men efter alla granskningar av regeringen Reinfeldt så har folket fått en väldig acceptans för dessa saker. Finansminister Anders Borgs affärer med svart hemhjälp, en person som dessutom inte ens hade uppehållstillstånd, lades åt sidan, Tobias Billgrens TV-licensskolkanden berömdes på många håll för att han var ärlig och fler och fler kritiserar mediernas granskanden med orden "vi hade gjort samma" eller "man kan inte begära att de ska leva som ministrar hela livet". Hade man haft samma acceptans om det hade varit en socialdemokratisk regering som hade gjort samma saker? Är detta i så fall ett bevis på en allt större tilltro till det borgerliga samhälle vi nu har? Därför är det förvånande att de moderata politikerna inte utnyttjar denna acceptans bättre. Om Carl Bildt hade sagt rakt upp och ner att "jag ville ha pengarna" så hade han kanske inte sluppit granskningen, men han hade troligast haft ett bättre anseende. Hade Anders Borg sagt att han ville ha svart städhjälp då istället för att hitta på diverse historier så hade förmodligen folket nickat förstående än mer. En stor del av folket accepterar ju det ändå. På så sätt kan man säga att man får vara tacksam att medierna bjuds på den skandal som annars en stor del av folket skulle ha ignorerat fullständigt annars.
Sen så kan jag instämma med Aftonbladets Lena Melin som i TV4s Nyhetsmorgon imorse ansåg att det kanske inte alls var bra med ministrar som har aktieinnehav. Oftast har de aktier i företag som de själva har intressen i och det är oftast i såna intressen de blir minister inom och förr eller senare så hamnar de i en rävsax där de ska ta ställning, nåt som kan vara förödande.
Carl Bildt kommer knappast att varken avgå eller få sparken för detta. Han är själv för erfaren politiker för att avgå frivilligt och han är för stor tillgång i utlandet för att Reinfeldt skulle våga avskeda honom. Och den tilltänkta utredningen kommer knappast att leda nånstans. Det man bara får hoppas är att Alliansen har hittat ett sätt attsätta munkavle på utrikesminister Bildt lagom till dess att ett beslut om gasledningen över Östersund ska tas, för det är väl då som det verkliga beviset om det var en muta från Voztok Nafta eller inte lär komma fram.

/JS07
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage