Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Media bjuds på skandaler som Carl Bildts | Lindström får mig att fundera »

Är vi säkrare med ständig övervakning?
Stafrin | 11 Januari, 2007 20:42
1984 är här! Numera är ”Big Brother” inte bara en taskig såpa i TV, utan hela samhället. Du övervakas överallt i samhället. Problemet är att man har lyckats smyga in det och hävda att allt är för ditt eget bästa. Och troligen är en del av det det, som kameror i affärer för att hitta snattare och annat. Men absolut inte allt. Sen tidigare har ju de flesta dokusåpor koncentrerat sig på att försöka följa alla sina deltagare dagligen och överallt. Dessutom så publicerades en artikel i Sundsvalls Tidning, dagen innan julafton, där man räknade upp alla sätt som samhället har att övervaka dig. Det är allt från sparande av mobilsamtal och SMS av operatören, övervakningskameror i taxi, registrering av bankomatuttag och lagring av e-post till osynliga koder i din färgskrivare, navigeringssystem i din bil och registrering av kollektivtrafikanters resor. På gång inom trafiken är svarta lådor i bilar så man kan se hur de framförs, automatisk inläsning av nummerplåtar som man ska kunna kartlägga alla bilresor, telematik för att tillsammans med GPS övervaka bilars fart, position samt även samtal i bilen.

Försvarsminister Mikael Odenberg har nu lagt fram ett förslag om att kunna avlyssna vanliga människors telefontrafik, och för den som tror att en ny regering skulle ändra nåt så var frågan på tapeten redan på Leni Björklunds tid.
Allt påstås vara för skydda oss mot terrorister. Det är lätt att säga att det är för vårt eget bästa och att vi är säkrare, men frågan är vad som blir säkrare? Känner vi oss verkligen tryggare om vi övervakas av ständigt av regeringar med maktbehov som inte tycks känna nåt riktigt ansvar för sina väljare och medborgare? Vad händer om fel person hamnar vid makten? Vart går vår gräns för hur mycket samhället får följa oss. Och hur mycket hotas demokratin i världen av ständig övervakning? Dessa är frågor som vi borde ställa oss innan vi tror att vi är trygga av mer kameror och övervakning. Mikael Odenbergs förslag öppnar för ett samhälle där ingen till slut törs prata om nåt utan att undra vem som lyssnar och där integritet är ett ord som urvattnas mer och mer. Vi är en del av ett hemlig krig där vi kontrolleras och styrs allt mer. Därför är det viktigt att vi funderar vad våra tankar, vår frihet och integriteten är värd. Numera är det inte bara storebror som ser dig utan hela släkten. Så var på din vakt.

/JS07


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage