Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Vi avgör framtiden för TV 4s mobbing-TV! | Surt sa räven, Putin »

Sundsvall - Norrlands nya nöjespark
Stafrin | 09 Februari, 2007 18:24
Sundsvall är, som jag tidigare sagt, staden som numera håller på att förvandlas till en nöjespark, alltså att det viktigaste är inte att underhålla så att folket i stan har det bra utan att hitta på så många stora nöjesattraktioner och skrytbyggen som möjligt för att locka turister och eventuella nya innevånare. Vi har redan en stor galleria på tre kvarter kallad IN:, vi kommer att få nån form av teaterhus, en stor äventyrsbana, ny konserthall i hamnen, sen tidigare har vi ett kasino och en Colosseumplagierad idrottsplan och nu en gigantisk kontorsbyggnad i hamnen. Man var på väg att förstöra den klassiska Stadshussalongen med att vilja använda den till ännu en galleria, men där blev det stopp till slut. 80 % av alla byggnader är signerade företaget Norrporten. Och det spelar ingen roll att innevånarna skriver insändare och protesterar. Kontorsbyggnaden i hamnen, som beräknas vara klar 2008, är oerhört kritiserad men som vanligt så vet alla mer om innevånarnas bästa än innevånarna själva. Jag debatterade teaterhuset med politikerna på ett möte för några år sen där allmänheten var inbjuden och vi var 85-90 % i lokalen som sade nej till huset, men för döva öron. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i stan har gett sig den på att det SKA bli ett nytt scenhus.
När det gäller hamnbyggerna så vet jag inte om jag är reaktionär, men det finns en gammal bortglömd idé om vad man kan använda hamnen till och det är sjöfart, fartyg och båtar. Utflykter är en annan idé. Men det kanske låter för surrealistiskt.

Dessutom måste Sundsvall vara den enda kommunen i Sverige som konkurrerar med sig själv. Övervägande av alla gallerior och köpcentras som man vräker upp motiverar kommunfullmäktige själva med att det är för att konkurrera med köpstaden Birsta utanför centrala staden, som också ingår i Sundsvalls kommun och fullmäktiges jobb.

Var vi innevånare platser i dessa planer vete gudarna. Jobbtillfällen skapas förvisso, men frågan är om det är värt det när stan likväl förstörs och man inte satsar alls på allt annat i stan som behövs för att kunna leva. Skolan, till exempel, skär man ner på här istället. Vad ska man flytta hit för att jobba för om man ändå inte har en fungerande sjukvård, demokrati eller skola? Men jag antar att vår plikt är att handla i affärerna, le i kameran när reklamannonser för stan ska upp och hålla tysta. För Sundsvall ska banne mig bli Norrlands Stockholm... av nån anledning. Det är bara Globen som saknas, men det kommer väl det med.

/JS07
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage