Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Alliansen - alkoholkapitalets oväntade motståndare | Visst finns det pengar till skolan! »

Håller människan på att överge yttrandefriheten och demokratin?
Stafrin | 23 Februari, 2007 23:39
Är människan på väg att avskaffa sin rätt att påverka? Det slår mig när jag tittar runt, både i Sverige och i världen. Företag i Sverige struntar i de etiska reglerna i god handel och service, men när kunderna protesterar så struntar företagen helt i det och folket accepterar det. Sveriges Radio och TV ungdomsanpassar 90 % av sitt utbud och gör att det mer och mer liknar det kommersiella utbudet, men när konsumenterna yttrar sig så ignorerar medierna det med ett:
"Vi vet vad vi gör..."
Alliansen genomför åtgärder som slår mot de flesta som har en mindre årslön än 200 000. Vi var över 1 miljon som protesterade mot sänkningen av A-kassan, men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin viftade lätt bort det och blivande socialdemokratledaren Mona Sahlin har också hotat att ha en fortsatt lägre A-kassa.
Irakkriget genomförs av USA utan världens godkännelse. Men det spelade ingen roll att halva världen demonstrerade, George W Bush ignorerade det och idag har kriget firat 5 års jubileum.
På jobben så kan man idag lätt bli avskedad om någon tycker annorlundare än massan och arbetets ledning. Man måste följa medströms för att bli accepterad.
Överallt så hör man myndigheter, politiker, media och näringsliv göra förändringar mot folkets vilja med orden "Vi vet vad vi gör...", var på de gör det och allt blir till det normala efter ett tag, trots att ingen egentligen gillar det.
Att politiker och andra struntar i folkets vilja är förvisso inget nytt, det har förekommit i alla tider, men jag ser en allt större ignorans hos dessa och dessutom en allt mer utbredd uppgivelse. Alltfler gånger hör man folk säga:
"Det är ingen idé, politikerna lyssnar ändå inte"
Detta gör att maktens människor ser en möjlighet att mer och mer kunna göra vad de vill och strunta i folket, och i det långa loppet demokratin, eftersom folket lägger sig nästan direkt. Nu är inte detta ett försök att starta nån form av revolution, utan bara fråga; Vad händer egentligen? I Sverige idag har vi en enligt grundlagen stiftad yttrandefrihetslag, något som är grunden för en demokrati. Men är det så att vi steg för steg håller på att bryta ner den lagen, eftersom vi tillåter politiker, näringsliv, media och myndigheter att köra över oss med beslut som gagnar dom själva och vifta bort de eventuella protester som finns?
Givetvis väljer vi politiker och makthavare enligt god demokratisk ordning och förväntar oss att dessa ska fatta beslut som ska vara till godo for oss, men det betyder inte att politiker och näringsliv kan förutsätta att allt de gör kommer att accepteras av oss och vi människor är så dumma att vi inte fattar vad som försigår.
Jag känner att detta är en sak som breder ut sig mer och mer i den värld vi lever i idag och jag är oroad. Oavsett vad det gäller för sak så måste vi även våga protestera mot det vi tycker är fel, våga försöka påverka så att vi med gott samvete kan gå och lägga oss på natten och veta att vi åtminstone har gjort vårt bästa. Jag saknar naturligtvis inte kravaller av Göteborg- eller 1968-format, men när jag ser demonstrationer som den som var över hela världen mot Irakkriget eller den miljon som försökte resa sig mot sänkningen av A-kassan så kan jag inte låta bli att fundera varför denna vilja inte finns annars. Hur många gånger till ska vi behöva stå ut med att en snorkig chef vid Sveriges Radio eller George W Bush sätter näsan i vädret, klappar den protesterande konsmuenten/protestanten på huvudet och säger:
"Vi vet vad vi gör!"

/JS07
 #
User Comments
Lögn [Reply]
Antimannen | 24 Februari, 2007 00:24

"Alliansen genomför åtgärder som slår mot de flesta som har en mindre årslön än 200000."

Det är ju lögn. Varför ljuger du, Jörgen Stafrin?

(no subject) [Reply]
Jari | 24 Februari, 2007 13:44

Som egenföretagare och tjänar mycket mer än 200 000 så vet jag utan att vara så patetisk som Antimannen så vet jag att du har rätt.

Det finns många borgare som fortfarande försöker hålla skenet uppe och påstå att det är inte så att borgarna försöker och klarar av att ha blåsa hela arbetarrörlsen via sina löften, självklart så går borgarnas politik ut på att alla rika och företagnra ska rida på arbetarnas dumdristighet.

Det vore patetiskt av mig att påstå nåt annat än att jag tjänar på att borgarna fick makten på bekostnad av dom svaga i samhället, alltså arbetslösa, sjukskrivna och fattigpensionärerna.

Jag är ärlig och säger det och ärligt talat så ligger det lite i fatet på mig som är sosse i grunden men vad kan jag göra, nu har borgarna makten och jag är med och utnyttjar dom svaga men det var inte mitt val.

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 24 Februari, 2007 13:46

Antimannen--- Jag ser på min egen situation och många av de bekanta jag har och har äran att få erfarenheter av. Om det hade varit en lögn så hade jag varit glad, tro mig.

Jag ska säga att mina spaningar går inte ut på att hacka på de som har det bra. Jag gratulerar de som tjänat på det hela, men jag vill visa på ett alternativt samhälle som inte visas upp där de som inte har det lika bra behandlas sämre.
Men min spaning här är i första hand inte anpassad till en speciel lönegrupp utan en varning att ju mer människan tiger om det som man tycker är fel, ju mer tar politiker och makthavare oss för självklara och ju mer bryter vi ner yttrandefrihet och demokrati. Sen när jag skriver näringsliv så drar jag förstås inte alla över en kam. Givetvis så vet jag att det finns seriösa affärsmän också som har service och lyssnar på kunderna.

/JS07

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage