Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Disco-Calle - vår man i kriget! | Hur ska plusjobbarna klara sig utan merkonstnadsersättningen, Littorin? »

Snedvriden diskussion om regionsindelningen!
Stafrin | 28 Februari, 2007 17:06
Igår lade Ansvarskommittén fram sitt förslag på hur Sverige ska se ut i framtiden och där kan man hitta nya regionsdragningar med 6-9 regioner istället för län och med minst 500 000 - 2 000 000 innevånare i varje region. Anledningen är förstås i huvudsak ekonomisk och frågan är om det är det som gör att det är så otroligt tyst i landet. Jag hoppades att det vid det här laget skulle ha varit en massiv debatt, men det är knäpptyst. För att själv kunna bilda mig en uppfattning så fick jag leta långt för att hitta både för- och nackdelar. Denna knäpptystnad är den stora faran i denna debatt för jag tycker att diskussionen hittills känns ganska snedvriden. För denna nya regionsindelning kan vara en av de största förändringarna i landet på mången god dag och då borde man lyssna på folkets röster allt mer. Det är inte frågan om några linjer som ska dras och sen inget mer. Länens betydelse idag kan man debattera, men varje län har, trots allt, sin egenhet och sin identitet. Denna nya regionsbildning, med större regioner, kommer att göra att makten flyttas längre bort från folket. Det är sällan som jag positivt citerar en moderat politiker men före detta vice partiledaren Chris Heister skriver bra på sin hemsida:
"Argumenten som lyfts fram för stora regioner handlar sällan om individerna eller om effektiv resurshantering. Demokratiargumentet förekommer ofta i debatten, men varför demokratin skulle stärkas av en ny regional nivå som ligger ännu längre från medborgarna är svårt att förstå. Snarare är det så att medborgarna kommit längre från makthavarna där försök genomförts."
Det som jag anser är den största maktförskjutningen är om vi i Norrland skulle slås ihop till en stor region, alltså dela landet på hälften. Längden på den eventuella regionen gör att makten i Norrland hamnar gigantiskt långt från folket. Sen tidigare så har vi sett här i Västernorrland hur man lägger ner både post, affärer och närpolisstationer i småbyar och orter till förmån för de stora städerna och det är bara en tidsfråga innan det samma sker inom regionerna också. Sen håller jag med Johan Linander som i bloggen som heter "Linander tycker!" anser att Ansvarskommittén fastnat i en olycklig likriktning när alla regioner måste ha ungefär lika många innevånare för att kallas region. Vad är det för fel att ha en mindre region, än att, till exempel, tvinga ihop Gotland med Stockholm för att man tvunget ska få ihop rätt antal innevånare?

Dessutom börjar nu kapprustningen inom varje kommun om att bli sin regions huvudstad. Här i Sundsvall har man redan tagit beslut i fullmäktige om byggnad av nya scenhus och konsertlokaler och det känns inte som en tillfällighet att detta accepterades samtidigt som man målat upp något sorts krig mellan Sundsvall och Umeå. Nu kommer varje kommun att fördela sina kommunpengar så att mer pengar hamnar i skrytbyggen och PR-saker och mindre på skolor och hjälp åt de äldre och fattiga. Allt för att likt en OS-ansökan sälja in sin stad som den största och bästa kandidaten till regionshuvudsäte.

Jag tycker att man ska lyfta fram debatten ärligt och ordentligt och lyssna på folket. Inte bara sälja in det som en kul lek för politikerna, inte som en kommersiell och ekonomisk möjlighet och inte bara måla upp det som en trendig föränding för 2000-talet. Det är inte ett parti av brädspelet "Risk" man spelar, utan det är verkliga människor som detta berörs och kan man inte sköta detta på ett mer demokratiskt och förnuftigt sätt och se till att hela Sverige kan leva även efter en sån här förändring så tycker jag att man borde skrota idén. Utan fram med diskussionen, lyft fram för- och nackdelar, lyssna på debatterna och ta beslut därefter. Förmodligen kommer vi i Norrland fram till helt andra slutsatser än Stockholm och Skåne. Bara där ett bevis på att var del i Sverige har sin identitet och allt inte är stöpt i samma form.

/JS07
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage