Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Hur ska plusjobbarna klara sig utan merkonstnadsersättningen, Littorin? | Är kravaller som i Köpenhamn framtiden? »

Dilemmat med TVs telefonomröstningar
Stafrin | 03 Mars, 2007 12:18
Nåt jag tycker är väldigt intressant är att se hur man behandlar det faktum som numera är vardagsmat; att publiken ska rösta i stora TV-program. Om man jämför två aktuella exempel; "Let´s dance" och "Melodifestivalen". Personligen tycker jag att Lasse Brandebys bravader i "Let´s dance" kandiderar till årets mest överdrivna kalkonnyhet. Huruvida han ska vara kvar eller inte rör mig inte i ryggen, för ärligt talat, en 60-årig skådis som, tydligen, inte kan dansa ett steg och som ångrar att han skrivit på för programmet. Och halva folket som skrattar och tycker han är jättebra. Och andra halvan som skriker sig hesa för att han inte röstas bort. Samt media som blåser upp det som krigsrubriker. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Om Brandeby nu inte vill vara kvar så är det väl bara att kliva av och hotar TV4 med stämning så får han väl ta det, han visste väl vad han skrev på för när han tackade ja. Det är inte utan att jag får lite vibbar tillbaka till "Rederiet" och avsnittet där "Joker" blir med i en dokussåpa och sen låser in sig i sin hytt. Ibland överträffar verkligheten fantasin...
Men det intressanta är att den del som ojar sig över att Brandeby har fått vara kvar så länge börjar ifrågasätta att folket ska få telefonrösta, eftersom de tydligen inte röstar på bästa dans, utan på Brandeby som person. Enligt dom handlar tävlingen inte längre om dans.

Överför detta till Melodifestivalen, där man skulle kallas för total bakåtsträvare om man kom med förslag på att slopa telefonomröstning. Detta trots att tävlingen långt ifrån handlar om musik längre. Lordi har knappast vunnit i fjol om de varit ett normalt hårdrocksband, fler och fler av kvinnliga artister i tävlingen lättar på klädseln för att locka röster och namn som Carola och The Ark vinner mer på namnet än på låten. Men där är det självklart att folket ska få rösta. Personligen förstår jag inte hur man kan såga det ena telefonröstningssystemet men hylla den andra, när båda har samma kategorier av röstare. Men är det så att man vill att folket ska få telefonrösta så måste man också ta de eventuella nackdelar som finns, som att folk som tittar på programmen för nöjesskull och inte har en susning om dans eller sång röstar. Det gäller Melodifestival som "Let´s Dance". Det finns ett alternativt sätt som man kan göra. Nu ser jag inte "Let´s dance" så jag vet inte om det skulle fungera där, men det skulle absolut fungera i Melodifestivalen. Utlys ca 1-2 månader innan programmet en tävling där ca 100-200 personer ur tittarna (i ALLA åldrar) får vara jury och ha samma roll och funktion som den klassiska festivaljuryn från förr. Den juryn hinner på ett helt annat sätt sätta sig in i låtar, framträdande och musik än om man sitter i TV-soffan och hör låten för första gången. Och den är befriad från s k musikexperter och producenter, vilket väl var meningen med telefonomröstningen. Det blir som en stor SIFO-undersökning fast live och mer förberett.
Men fram till dess så lär Brandeby få pina sig igenom fler populärröstningar och Melodifestivalen får se mer monster, kupper och halvnakna sångerskor. Båda har telefonröstningar och ingen av dom handlar i långa loppet om det som det är tänkt att handla om, men det var ju ändå folket som ville vara med och påverka i bägge.

/JS07
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage