Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« En smart organiserad schlagerseger | Vad krävs för att agera för Dawit Isaak? »

Tveeggat kulturprogram av moderaterna
Stafrin | 12 Mars, 2007 21:35

I lördags så offentliggjorde moderaterna sitt kulturpolitiska program kallat "Kulturen 2.0". Ett normalt parti hade gjort detta redan till valet men då var man upptagen med att få ihop Alliansens kulturprogram som ju är helt annorlunda (eller...?). Programmet ligger praktiskt sätt egentligen närmare Cecilia Stegö-Chilos kulturpolitik än den som nuvarande kulturminister Lena Adelssohn-Liljeroth driver förnärvarande. Men den är dock fylld med vackra ord och fagra löften, som låter bra. Problemet är att man går emot sig själv på fler en punkt. Moderaterna har talat sig varm om att SVT ska innehålla mer smala program och mindre snedglande på de kommersiella kanalerna.
"Vi prioriterar kvalitet och originalitet i kulturen", avslutar man hela programmet med. Och egentligen borde jag, likt Gert Gylking, ropa äntligen, om det inte hade varit för det att man vet att inget är sant. För samtidigt så är man väldigt glad åt de kommersiella kanalerna och vill att TV-licensen ska bort och betalas genom staten. Tror man verkligen att man kommer att få smalare program med mer kommersiella kanaler? Tror man att intresset för att göra eller se seriösa saker kommer att öka om man samtidigt satsar på ett kommersiellt samhälle som går ut på att starkast ekonomi vinner?
En liknande situation finns på ett annat område inom televisionen. Det finns ett krav idag på att 55 % av public service-programmen ska vara gjorde utanför Stockholm, något som SVT idag egentligen övergivit sen länge. Moderaterna vill i sitt program helt ta bort det kravet, detta samtidigt som man längre ner i texten talar om att hela landet ska speglas i utbudena.

Samma personlighetsklyvning hittar man även på andra ställen i kulturprogrammet. Man talar sig oerhört varm för yttrandefrihet, samtidigt som presstödet ska dras in vilket leder till många tidningars död.

Man ska ta bort litteraturstödet som många klassiker inte kommit ut utan, samtidigt som man hyllar kulturen och litteraturen. Det är tydligt att litteratur inte ingår i den "rätt till kultur i skolan" som man vill föra in i läroplanen.

Inom filmen ska man fördela bidragen till Svenska Filminstitutet så att färre filmer får mer i bidrag. Det vill säga bort med flera mindre rullar med längre budget och fram för gigantiska mastodontfilmer med stora kostnader, och vi ser redan via Hollywoods filmer att de säkert är framgångsrika, men inte nödvändigtvis bra för det. Dessutom vill man avskaffa filmcensuren och släppa igenom vilket skit som helst för vem som helst.

Det som är bra med moderaternas kulturpolitiska program är dock satsningen på kultur i skolan, åtminstone på papperet. Tanken att elevers rätt till kultur i skolan ska slås fast i läroplanen och att scenkonst ska vara ett naturligt inslag i skolans kulturliv är ett sätt att bevara kultur hos ungdomar. Men frågan är bara om det kommer att bli så i praktiken. För programmet innehåller mycket prat och en helt annan verkstad. Tanken är att vi ska få en mer mångfald inom kulturen, men åtgärderna signalerar åt ett helt annat håll. Tron på att företagen både ska kunna bevara den mångfalden samtidigt som man vill att alla ska klara sig självstandigt och slåss på marknadens villkor i dokusåpornas och kommersialismens tidsera är nästan löjligt naiv och cynisk. För kvalitet är inte det samma som kvantitet. Störst är inte bäst, framför allt inte inom kulturen.

/JS07

(Hela moderaternas kulturpolitiska program finns att läsa här!)


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage