Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Vad krävs för att agera för Dawit Isaak? | Skillnaden mellan Brandeby och Littorin... »

Socialdemokratiskt apspel från Nuder om a-kassan!
Stafrin | 17 Mars, 2007 21:50
Idag valdes Mona Sahlin till ny socialdemokratisk partiledare efter mer än 10 års fördröjning. Var det någon som för 12 år sen hade trott det när Tobleroneskandalen uppdagades och Göran Persson tog hennes plats istället? Oavsett så står jag fast vid att Mona Sahlin, av de alternativ som fanns tillgängliga, var det enda alternativet till ledare. Men jag står också fast vid att socialdemokraterna måste bli en motpol till Alliansen inför valet 2010, och den möjligheten håller dom nu på att bränna tack vare nåt som jag vill kalla socialdemokratiskt apspel. Det är tydligt att socialdemokraternas ekonomiska plan är att fortsätta marschera åt höger, om man får tro förre finansminister Pär Nuder, och att göra det i nuläget när högern tappar i alla mätningarna känns ganska oigenomtänkt. Både Mona Sahlin och Pär Nuder har flaggat nu troligast för att A-kasseersättningen inte kommer att återställas vid en eventuell socialdemokratisk seger 2010. Dessutom vill Pär Nuder behålla Alliansens naiva tro på att jobbavdrag leder till jobb. Under ett helt halvår var Pär Nuder den ende som yttrade sig från socialdemokraternas ledning om A-kassesänkningarna och då sa han följande i en intervju i Dagens Nyheter för exakt ett halvår sen, 16 oktober 2006 (läs hela artikeln här):
"Detta drabbar dem som har det allra svårast. Genom att minska ersättningsnivån i a-kassan tvingas de arbetslösa ta ett anvisat arbete med lägre lön. Klyftorna ökar nu utan att Sveriges konkurrenskraft stärks internationellt."
Nu har Pär Nuder gjort årets kovändning och fortsättningen på detta kan antingen bli sorglig eller intressant, beroende på hur den officiella ställningstagandet från partiet och Mona Sahlin blir. Många socialdemokrater gick med i de demonstrationer mot sänkningen av a-kassan som genom fördes ungefär samtidigt som Nuders artikel var i tidningarna. Hur ska dessa nu reagera? Ångrar de sin medverkan i demonstrationerna eller ångrar de sitt partimedlemskap? LO var initiativtagare till demonstrationerna, hur reagerar de? Låtsas de som inget eller kommer man att äntligen stiga upp ur socialdemokraternas knä? Hur kommer samarbetspartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet att agera i slutändan? Socialdemokraterna har chansen att plocka åt sig de missnöjda människor som nu behöver hjälp, som vill ha en förhoppning om en bättre livssituation efter fyra år med Alliansen och de som har ångrat sin röst på Alliansen. Men istället för att behålla sin ideologi och samtidigt visa upp ett alternativsamhälle för de som nu besviket lämnat Alliansen så vill Pär Nuder ta över staffettpinnen från Alliansen. Göran Persson slutade sin politiska karriär med att säga att det visst finns ekonomiskt utrymme att höja a-kassan vid en socialdemokratisk seger 2010. Den mannen överraskar in i det sista.

Så frågan är, Pär Nuder, hur motiverar du detta och vad säger du till alla arbetslösa vars förhoppningar du nu har svikit? Problemet är att de missnöjda väljarna kan välja missnöjes partier som tröst, som Sverigedemokraterna, som redan har runt 8 % i de senaste mätningarna. Och jag tror inte att så många procent beror på missnöje med invandrarpolitiken, utan snarare ett missnöje med den svenska politiken överlag. Så jag kan bara säga: Lycka till, Mona Sahlin! Framtiden ligger nu i dina händer!

/JS07
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage