Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Drogproblem bland unga ska lösas långsiktigt | En naiv och för lätt valanalys... »

Sval debatt om integrering på arbetsmarknaden
Stafrin | 27 Mars, 2007 23:19
Nyss hemkommen från en debatt här i Sundsvall om invandrares situation på arbetsmarknaden som skedde i samband med Riksteaterns turné "Den polske rörmokaren". Debatten leddes av Vänsterpartiets starka kvinna i Sundsvall, Kim Ottosson, och innehöll namn som Timbros Fredrik Segerfeldt, Vänsterpartiets America Vera Zavala och TCOs jurist Samuel Engblom. Tyvärr kändes debatten mer avslagen. Fredrik Segerfeldt stal showen från början till slut genom att direkt i sitt anförande anklaga arbetarrörelsen för att vara diskriminerande och rasistisk och fackföreningsrörelsen för att vara en kartell. Därefter späddes detta på med den ena fria fantasin efter den andra, hur det inte alls förekom någon rasism av invandrare bland arbetsgivarna på dagens arbetsmarknad, hur lönerna inte alls kommer att sjunka utan kollektivavtal och hur det är nödvändigt för vissa att ta en lönesänkning för att produktionen skulle gå runt. Den enda i panelen som jag känner lyckades pressa Segerfeldt någorlunda var America Vera Zavala, som rev ner mest applåder bland paneldeltagarna. I övrigt så var det publiken som var de ivrigaste och mest intressanta debattdeltagarna. Tyvärr fick dessa mest ställa nån fråga här och där och många av de LO-ungdomar som skrek frågor vid sidan av, som verkligen var värda ett svar, kom aldrig fram ordentligt.

Men vad jag framför allt saknade i debatten var frågan dubbelmoralen kring arbetskraftsinvandring. Det var i stort sätt bara en i panelen som öppet ifrågasatte arbetskraftsinvandringen. Var i logiken fanns att man först öppet säger att det är diskriminerande av arbetsgivare att inte anställa dagens första, andra och tredje generations invandrare (utom Segerfeldt då som inte såg det diskriminerande) och samtidigt vara så öppna för att ta in andra invandrare istället fick vi aldrig nåt svar på. Denna form av arbetskrafts invandring är kränkande för de invandrare som vi har, mot de arbetslösa och mot de människor vi plockar in, eftersom vi är noll intresserade av dom som personer och människor utan bara av att kunna tjäna billiga pengar på dom. Dessutom lockar vi dom med pengar att lämna sina eventuella barn ensamma i sitt hemland.

Samuel Engblom ansåg att det bästa sättet att få in invandrare på arbetsmarknaden var att sänka priset. Visst, pengar talar idag, men nog är det väl lågt när man måste bekämpa rasism genom att efterskänka pengar.

Debatten var kontroversiell, på grund av Fredrik Segerfeldts minst sagt provocerande åsikter (eftersom det var ca 90 % med fackföreningsmänniskor som publik), men som debatt så var den inte så lyckad. När publiken kändes intressantare än panelen, America Vera Zavala undantagen, så kan det inte kännas särskilt lyckat.

/JS07
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage