Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Tiggeriförbud är en cynisk 30-talslösning! | Skuggbudgeten bättre än väntat! »

Första maj – större än på länge!
Stafrin | 01 Maj, 2007 20:30
Första maj igen. Jag har inte gått i ett första majtåg på mer än 20 år, men ändå anser jag att dagen behövs. Jag ser det som en av få dagar då folket har en möjlighet att gå ut och visa vad man tycker om samhället och politikerna ser på. Och i år kom inga populistiska kommentarer om att första maj skulle läggas ner. I alla fall inte från högeranhängarna, eftersom de numera har en egen manifestation den dagen. Det är som det heter i ordspråket:

”If you can´t beat them, join them!”
I Sundsvall talade Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman, men sen hur det gick antar jag är en definitionsfråga. Wykman själv skriver på sin blogg på MUFs hemsida:
”Talet på Stora Torget i Sundsvall gick riktigt bra. Byggjobbare snickrade i bakgrunden, vilket gjorde allt extra festligt. Har man jobb att utföra är det klart att man ska jobba!”
Jag vet inte om femton stycken 20-åringar längst fram på ett öde torg är riktigt vad jag kallar för ”riktigt bra”. Jämför detta med dryga 50 som stod längst Storgatan och lyssnade på Röd Fronts demonstration. Och byggjobbarna, som jobbade på i bakgrunden hos moderaterna, var förmodligen med och kämpade när det ordinarie tåget gick.
Alliansens intåg i regeringen har dock gjort att tåget ansets som allt viktigare detta år och dryga 400 gick i tåget i Sundsvall, vilket är en bra bit fler än de tre senaste åren. Men sen om man utnyttjade detta ifrån socialdemokraternas sida är en annan sak.
Tyvärr var det väldigt få talare i år som sa något nytt utan alla vevade bara på med att alliansen är dynga och skapar klassklyftor. I Sundsvall talade LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist och hon gjorde som alla talare denna dag, angrep regeringen, och passade dessutom på att kräva en nollvision för döda i arbetet.

Partiledaren Mona Sahlin var förstås den som ansågs som viktigast, där hon i Kalmar höll sitt debuttal som partiledare. Hon talade om vikten av förnyelse inom socialdemokraterna samt att a-kassan ska upp till 80 % igen. Det sistnämnda måste hon säga, annars kommer hon får stora problem att få tillbaka de väljare som just nu flyr Alliansregeringen på grund av försämringarna i a-kassan. Däremot så börjar orden om att socialdemokraterna måste förnyas kännas som en klyscha redan, framför allt eftersom man inte ännu tycks ha några ambitioner med att uttrycka sig om hur det ska ske. Och inte heller denna gång fick vi något besked om vad partiet ska göra. Är det än mer åt höger? Är det åt vänster? Det talas om att Mona Sahlin vill lyssna på vad väljarna vill, men det blir en ganska brydd situation om de socialdemokratiska väljarna skulle kräva saker som inte alls innebär någon förnyelse utan snarare en tillbaka gång till det som partiet en gång var. Partiet borde akta sig som man inte hamnar i en sorts ”vargen kommer, vargen kommer”-sits. Alltså att man talar om förnyelse så länge att ingen till slut bryr sig.
Däremot en liten eloge för en kul retorisk känga när hon sa att moderaterna redan har en dag för sina åsikter, 1 april, vilket möttes av ett jubel från Kalmarborna.


Men ändå vill jag säga att ett kallt första maj åter tände dagen för socialdemokraterna och visade på att dagen ändå behövs nu mer än nånsin. Och att moderaterna inte kan ta efter vad som helst bara för att man påstår sig vara ”det nya arbetarpartiet”. Åtminstone här i Sundsvall visade man på att annat engelskt ordspråk:
”Don´t fall for cheap imitations”

/JS07


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage